Diz kireçlenmesi ve tedavisi

Diz kireçlenmesi ve tedavisi

1- DİZ KİREÇLENMESİ (GONARTROZ) NE DEMEKTİR ?

Diz kireçlenmesi (gonartroz) diz eklemi kıkırdağının kaybıdır.Diz kireçlenmesi deyince hastalar rımız tarafından dizde ekstra kireçimsi bir dokunun oluştuğu düşünülse de aslında bir doku kaybından bahsetmekteyiz.Diz ekleminin en önemli parçası olan kıkırdak dokusunun zamanla artan kaybı ve aşınması söz konusudur.

2-DİZ KİREÇLEMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR ?

Diz eklemindeki kiraçlenmesi nedenleri 2 farklı şekilde olur.

1.neden(primer) ;sebebi bilinmemektedir. Diz eklemi kıkırdağı her hangi bir sebebp yok iken aşınmaya başlar. Zaman ilerledikçe her hastada farklı seyir göstererek kireçlenme belirgin hale gelir.Diz kireçlenmelerinin en sık nedeni de budur.

2.neden (sekonder);bu hastalarda bilinen bir kıkırdak hasarı nedeni vardır.Travma sonucu oluşan eklem içi kırıklar,romatoid artrit,tedavisi yapılmamış ön çapraz bağ ve menisküs yırtıkları,geçirilmiş eklem iltihaplanması,doğumsal bozuklukları başlıca nedenler olarak sayabiliriz.

3-DİZ KİREÇLENMESİN DE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Diz kireçlenmesi olan hastalada hastalığın seyri hastadan hastaya çok farklılık göstermektedir.Hastanın romatoid artrit gibi ciddi bir romatizmal hastalığı varsa hastalık hızlı seyretmektedir.

Son aşamaya gelene kadar hastalarda tedavi nedene yöneliktir. Menisküs yırtıkları , ön çapraz bağ kopmaları artroskopik olarak tedavi edilir.Genç yaştaki kıkırdak kopmaları(osteokondritis disssekans) kıkrdak nakli(mozaikplasti) yöntemi ile tedavi edilirler.

-Nedeni bilinmeyen(primer) vakalarda tedavi de amaç hastalığın genel seyrini bildiğimiz için mümkün olduğu kadar hastaları geç yaşlarda cerrahi tedavi seçeneği ile karşılaştırmaktır.Amaç ağrılı dizin ağrısını dindirmek olmaz sa azaltmak,hastaya daha konforlu bir yaşam sunmaktır.Bunun için uygulanan tedavi seçenekleri ;ağrı kesiciler (NSAİ ilaçlar),diz egzersizleri, Fizik Tedavi;Eklem içi enjeksiyon tedavileri(eklem sıvısı(hyalüronik asid),P.R.P) dir.

-İleri derecede vakalarda cerrahi dışındaki tüm seçenekler uygulanmasına rağmen hastanın Ağrılar dayanılmaz olduğu zaman tedavi seçeneği CERRAHİ'dir.

4-CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR ?

1-Aks düzeltici ameliyatlar;

Kemiklerde dizilim kusuru varsa hastaya düzeltici kemik ameliyatları yapılır.(Yüksek Tibial Osteotomi)

2- Diz protezi ameliyatları:

-Parsiyel ve Total Diz Protezi

Günümüzde insanın ortalama yaşı 75 olarak kabul edilmektedir. Hastaların en ideal protez ameliyatı yaşı 60-65 olduğu ortopedik hekimler arasında yaygın bir kanaattir.Çünkü Protezlerin sağ kalım oranı ortalama 15 yıldır.(% 90).Diz protezi ameliyatı ileri dercede diz kireçlenmesi nedeniyle aşırı ağrısı olan hastalara uygunanır.Diz protezi dünyada şu an en çok yapılan protez çeşidi olup,ortopedik cerrrahlarında başarı ile uyguladıkları bir ameliyat çeşidi dir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Diz kireçlenmesi tedavisi
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube