Kalça kireçlenmesi(koksartroz) ve tedavisi

Kalça kireçlenmesi(koksartroz) ve tedavisi

Kalça kireçlenmesinin tıbbi terimi karşılığı Koksartroz'dur.Kalça eklemi vücudumuzun diz ekleminden sonraki en büyük eklemidir. Orta ve ileri yaş grubu hastalarda kalça ağrılarının en önemli sebebi kalça eklemi kireçlenmesidir.

Kalça kireçlenmesinin sebebi bildiğimiz ve bilemediğimiz (idiopatik) nedenlerle 2 gruba ayrılır.Bildiğimiz nedenler şunlardır.(romatizmal hastalıklar,eklem iltihabı,kalça çıkığı,travma,doğuştan kalça eklemi bozukluğu vb.)

Kalça kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrı ve haraket kısıtlılığıdır.Ağrı genelde ilk belirtidir.Haraket kısıtlığı daha sonra görülür ve kireçlenme arttıkça haraket kısıtlılığı ile birlikte ağrı da artar.Zamanla hastalar günlük aktivitelerini yapmakta zorlanırlar.(çorap giymek, tırnak kesmek gibi..)

Tanı her zaman fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile konur.Genellikle klasik röntgen ve muayene hastaların %90'ında tanı koydurucudur. Bazen özellikle hastalığın ilk dönemlerinde MRI ve Bilgisayarlı Tomografi tanı koymak için istenebilir.

Kalça kireçlenmesi teşhisi konan hastalarda tedavi seçenekleri iki grup altında sınıflandırılabilir.Birinci grupta ;ağrı kesiciler, kalça eklemine yönelik egzersiz programları ,fizik tedavi uygulamaları ve eklem içi enjeksiyon vardır.

İkinci grupta ise; hastalığın ilerlemiş dönemlerinde cerrahi seçenekler uygulanır.Bunlarda 2 ana gruba ayrılır.

1- Osteotomiler(kemik kesileri ile hasarlı kıkırdağın yerinin değiştirilerek yükten kurtarılması ameliyatı)

2-Kalça protezi ameliyatlarıdır.

1- Total kalça protezi nedir ?

Kireçlenmiş ,haraket kabiliyetini kaybetmiş ve ağrılı kalça eklemine uygulanan yapay ekleme total kalça protezi denir.

2-Neden total kalça protezi ameliyatı yapılır ?

Kalça kireçlenmesi kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren ağrılı bir durumdur.Kireçlenmenin sonraki dönemlerinde hastanın yatakta ,istirahatte bile ağrısı çok olabilir.Hastanın ağrısız bir kalça ile sosyal yaşama dönüşünü sağlayan oldukça etkili bir ameliyattır.

3-Total kalça protezi ameliyatı kimlere yapılır?

Total kalça protezi ameliyatı ağrı kesicilere, fizik tedaviye ,eklem içi enjeksiyonlara artık cevap vermeyen; çok ağrılı ve günlük rutin aktivitelerini dahi yapamayacak durum ki hastalara yapılır.

4-Total kalça protezi ameliyatın da yaş sınırı varmı dır?

Kalça kireçlenmesi orta yaş grubu hastalarda daha sık görülür.her hangi bir yaş sınırı olmamakla birlikte ;hastaların yaşamları boyunca bir kez ameliyat olmaları en doğru olandır.Çünkü ikinci ameliyatlar(revüzyon protez ameliyatları) sonuçları ,birinciler kadar başarılı değildir.

Fakat son yıllarda protezlerin yapım teknolojisi de çok geliştiği için iyi yapılmış, bir kalça protezinin hastaya hizmet etme süresileri daha da uzamıştir.Sonuç olarak hastalar ağrılara dayanabildiği kadar beklenmeli,protez ameliyatı son aşamada yapılmalıdır.

5- Kalça protezleri kaç yıl süre ile hastaya hizmet eder ?

Protezlerin hasta ya hizmet etme süresi hastanın yaşı , yapılan ameliyatın genel prensiplere uygunluğu ile ilgilidir.Genç hasta grubunda aktiviteye bağlı olarak süre daha kısa olabilir.protezlerin 10 yıllık sorunsuz kullanım oranı %90'ların üzerindedir..Kalça protezli hastalarda genelde protezle ilgili birincil sorun gevşemedir. Yaş ilerledikçe kemikteki yapısal değişim ( kemik erimesi-osteoporoz-) protezlerin kemiğe tutunmasını azaltarak gevşemeye neden olur.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birol Basiç

Op.Dr Birol BASİÇ, 1966 yılında Edirne'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1990 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Vakıf  Gureba Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1997-2013 yılları arası Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Op.Dr Birol BASİÇ, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Bahçelievler Özel Vital Hospital’de devam etmektedir.

Op.Dr Birol BASİÇ, Türk Tabibler Birliği,Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Kalça protezi
Op. Dr. Birol Basiç
Op. Dr. Birol Basiç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube