Diz kireçlenmesinde prp tedavisi

Diz kireçlenmesinde prp tedavisi

Merdiven inip çıkma, oturup kalkma, namaz kılma, alaturka tuvalet kullanma, yürüme ve koşma gibi vücut hareketleri sırasında dize daha fazla yük biner ve diz eklemlerinde hasara yol açabilir. Yaşlanmayla birlikte eklem kayganlığı ve kıkırdak yapımı azalır. Ayrıca kemik yapıdaki bozulmalar da diz eklemlerinde ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açmaktadır.

Diz ağrısı tedavisine ne kadar erken başlanırsa tedavisi o kadar kolaylaşır. Dizdeki problem ilerlediğinde ise binen yükü taşımak daha da zorlanacağından menüsküs, bağ doku bozulmaları gibi sorunların da eklenmesiyle tedavi zorlaşır. Hatta çoğu durumda ameliyat ile protez takılması gerekebilir. Otururken ya da ayağa kalkarken dizleriniz zorlanıyorsa, bazı hareketleri yaparken tutuluyor yani kilitleniyorsa, dizlerinizi bükemiyorsanız, yürürken veya merdiven inip çıkarken dizleriniz ağrıyor ya da şişiyorsa, en kısa süre içinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olmalısınız.Tedavide öncellikle kişi hastalığı konusunda bilinçlendirilmelidir.

Hasarlı eklemi aşırı kullanmaktan sakınmalıdır. Eğer fazla kilo varsa dizlere binen yükün azaltılmak için verilmelidir. Ağrılı dönemlerde istirahat edilmesi önerilir. Diz kireçlenmesinde kullanılan ilaçlar sadece ağrı kesici olup, kireçlenme tedavisinde etkili değildir. Diz eklemindeki hem kemik hem yumuşak dokulara yönelik etkili fizik tedavi cihazlarıyla dokulardaki hasarlanmalar erken dönemde tedavi edilebilmektedir. Son yıllarda, doğal tedavi yöntemlerinin olan PRP tedavisi, kimyasal ilaçlardan daha üstün olduğu tespit edilince vücudun kendi kendini onarma mekanizmasından faydalanılmaya başlanılmıştır.

PRP yani trombositten zengin plazma tekniğinde kullanılan ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Yani doğal bir tedavi yöntemidir. PRP uygulaması, dizlerdeki kireçlenmeyi tedavi etmeye yönelik bir işlemdir. Bu tedavi yönteminde hastadan damar yoluyla alınan az miktarda kan, yaklaşık 15 dakika süren özel bir santrifüj işleminden geçirilir. Trombositten zengin özel bir plazma elde edilir. Diz kireçlenmelerinde,PRP tedavisi diz eklemi içine 2-4 ml kadar, 15 gün arayla üç kez uygulanır. Enjeksiyonu takiben birkaç hafta içinde iyileşme başlar ve iyileşme süreci, dokudaki harabiyete göre 3-12 ay arasında devam eder.

Bu makale 24 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Sefa Yalçın

Uzm. Dr. Mehmet Sefa Yalçın,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kocaeli Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1999 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini 1999 – 2003 yılları arasında Adıyaman Devlet Hastanesi'nde,  daha sonra 2003 – 2012 yılları arasında Adıyaman Özel Sevgi Hastanesi'nde 2012 – 2014 yılları arasında Adıyaman Park Hospital’da 2014 – 2017 arasında Gaziantep Sevgi Hastanesi'nde,NCR İnternational Hospital’de görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Fizyo Yaşam Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Fizik tedavi
Uzm. Dr. Mehmet Sefa Yalçın
Uzm. Dr. Mehmet Sefa Yalçın
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube