Prp tedavisi- fizik tedavi ve rehabilitasyon

PRP tedavisi ile kendi kanınızdan gelen gücü keşfedin! Çevresel ve genetik faktörler sebebiyle yavaşlayan hücre yenilenmesinin PRP tedavisi aktifleştirilebileceğini biliyor muydunuz? Öyleyse hiç zaman kaybetmeden adım adım PRP nedir, hangi hastalıklarda kullanılır keşfedelim!

Prp tedavisi- fizik tedavi ve rehabilitasyon

PRP tedavisi ile kendi kanınızdan gelen gücü keşfedin! Çevresel ve genetik faktörler sebebiyle yavaşlayan hücre yenilenmesinin PRP tedavisi aktifleştirilebileceğini biliyor muydunuz? Öyleyse hiç zaman kaybetmeden adım adım PRP nedir, hangi hastalıklarda kullanılır keşfedelim!

PRP hastadan alınan kandan yenileyici özellikteki plazmanın ayrıştırılmasına dayanan yenilikçi bir tedavi yöntemidir. Platelet Rich Plasma yani Zenginleştirilmiş Plazma Tedavisi kaliteli protein içerikli maddeler ile vücuttaki kas ve doku hasarlarını tedavi etmeyi amaçlar. Platet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma yani bir diğer adıyla PRP, iyileştirmeyi hızlandırmanın yanı sıra hastadaki ağrı ve acıyı azalma noktasında katkı sağlar. Dolayısıyla tedavi sürecinin niteliği ve hızı olumlu yönde etkilenir.

PRP Tedavisi Nedir?

PRP, hastadan alınan kandan yenileyici özellikteki plazmanın ayrıştırılmasına dayanan yenilikçi bir tedavi yöntemidir. Platelet Rich Plasma yani Zenginleştirilmiş Plazma Tedavisi kaliteli protein içerikli maddeler ile vücuttaki kas ve doku hasarlarını tedavi etmeyi amaçlar.

PRP Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

PRP kendisine pek çok hastalığın tedavisinde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi alanında en çok kas yırtılmaları, tenisçi dirseği, tendon yırtılmaları gibi alanlarda kullanılır. Kas dokusu tedavilerinde etkin bir tamamlayıcı tedavi yöntemi olan PRP dokuların iyileşme süresini oldukça kısaltmaktadır. Kaliteli bir kollajen takviyesi sağlayan PRP liflerde elastin seviyesini arttırır ve bağ dokularda yenilenmeyi tetikler. Ayrıca kişinin kendi kanından elde edilen maddelerle uygulanan bir tedavi olduğu için dışarıdan uygulanan ilaç tedavisine göre daha verimli bir yöntemdir. Kas dokuları kendisi ile aynı DNA özelliklerine sahip olan plazmaya hızlı ve olumlu bir dönüş yapar.

Fizik Tedavide PRP Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

  • PRP yönteminde yapılan ilk işlem hastadan kan alınmasıdır. Alınan kandan trombositlerin ayrıştırılması için ise santrifüj işlemi uygulanır. Böylelikle kanın trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazması alınmış olur.

  • Hastanın kendi kanından elde edilen yüksek trombositli plazma tedavi bölgesine uygulanır.

  • Hasarlı dokuları ve kas yapısını iyileştirici özelliği olan plazma, vücuda yerleştikten sonra protein sentezine başlar. Faydalı proteinler de kas dokusunu onarıcı aminoasitlerin açığa çıkmasına neden olur.

  • Kasların yapı taşları olan aminoasitler ve proteinler hasarlı dokuyu onarıp yenilemeye başlar.

PRP Uygulaması Sonrasında Süreç Nasıl İlerler?

PRP uygulamasının iyileştirici etkisi doku ve kaslardaki hasarın boyutu ile yakından ilişkilidir. Çok ağır olmayan tablolarda 4 ile 6 hafta içinde gözle görülür sonuçlar elde edilmeye başlanır. Enjeksiyonun ilk yapıldığı gün hasta bir miktar acı hissedebilir. Bu beklenen ve normal bir durumdur. Bundan sonraki süreç içinde hastanın hasarlı bölgesindeki ağrı ve acının yavaş yavaş dinmesi beklenir.

PRP uygulaması kişinin kendi kanından alınan plazmayla yapıldığı için herhangi bir enfeksiyon ya da alerji riski yoktur. Ancak enjeksiyon uygulamasına bağlı olarak sinir uyuşması görülebilir. Enjeksiyon uygulanan yerde kaşıntı ve kızarma da görülebilir. Beklenmeyen bir etki ya da aşırı rahatsızlık hissi durumundaysa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

PRP Uygulamasının Sonrasında Hangi Aşamalar İzlenir?

PRP enjeksiyonunun ardından gerekli ilaç ve fizik tedavi uygulamalarına aksatmadan devam edilmelidir. Fizik tedavinin konusu olan rahatsızlıklar çoğunlukla uzun süreli ve multidisipliner müdahaleler gerektirir. Uygulamanın yapılmasından sonra özellikle fizik hareketlerinin uzmanın eşliğinde yapmak sürece son derece olumlu bir katkı sunacaktır. PRP sonrasında uzman hekimin önerdiği ilaç takviyeleri eksiksiz ve istikrarlı biçimde kullanılmalıdır. Bazı ilaçlarla PRP yönteminin etkinliği artırılabilir.

PRP Yöntemi ve Beslenme İlişkisi

PRP tedavisi de beslenme düzeninizle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilidir. Dolayısıyla doktorunuzun öngördüğü beslenme düzenine uygun bir beslenme yöntemi izlenmesi gerekir. Yeterli sıvı tüketimi de bir diğer önemli konudur. Suyun hücre yenilenmesinde rol aldığı bilinmektedir. Bu nedenle hücre yenilenmesini hedefleyen bir yöntem olan PRP’nin daha efektif olabilmesi için günlük olarak düzenli su tüketmeniz gerekir.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömer Dikici

2010 yılında tıp fakültesinden mezun oldum.

2011 yılında Fizik Tedavi Uzmanlığıma başladım ve 2015 yılında bitirdim.

2018 yılında Kök Hücre doktora programına başladım ve 2023 yılında tezimi yaparak mezun oldum.

Ağrı şikayetlerinin bütüncül bir yaklaşımla tedavi edilmesi gerektiğini düşünerek osteopati eğitimi aldım.

Türkiye’nin ilk doktor osteopatlarından birisi oldum.

Ayrıca akupunktur, nöralterapi ve applied kinezyoloji gibi hastalığı değil hastayı değerlendiren eğitimlerimi de tamamladım.

Uzmanlık eğitiminde öğrendiğim ultrasonografi ile tanı ve enjeksiyon tedavilerini uzun zamandır yapmaktayım.

Ayrıca inme gibi nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon, kardiyak- pulmoner rehabilitasyon diğer deneyimim olan alanlardır.

Etiketler
Prp uygulaması
Uzm. Dr. Ömer Dikici
Uzm. Dr. Ömer Dikici
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube