SOĞUK MU, SICAK MI?

Prof. Dr. Mehmet Arman
Prof. Dr. Mehmet Arman
7 Şubat 2018113 görüntülenme
Randevu Al
SOĞUK MU, SICAK MI?

Hayatımızın sorusu! Kırk yıldır anlata, anlata bitiremediğimiz konu! Hastalar sorar, öğrenciler karıştırır. Nerede ise binlerce yıl ağırlıklı olarak sıcak uygulamaları yapılmış romatizmanın her türüne. Romatizma- kaplıca ilişkisi bunun kökenlerinin ne kadar eski olduğunu gösteriyor. Soğuk ise Hipokrat tarafından bile kötülenmiş. Peki, sadece son 40 yıldır " Sıcak İltihaplı romatizmaya iyi gelmez" diyorsak, neden daha önce bin(lerce) yıl sıcağı tercih etmişiz? 

İltihap olmayan durumlarda, yumuşak doku romatizmaları ve artrozlarda (kireçlenme) sıcak hala tercih ediliyor. Büyük olasılıkla, kasları gevşettiği ve buna bağlı ağrıyı azalttığı için. 

Buna karşın İltihaplı durumlarda ise beş- on seanslık uygulamanın olayın alevlenmesine yol açtığını gözleriz. Bu her zaman da böyle idi mutlaka. Peki, neden hala kaplıcaya gitti bu insanlar? 

İltihabın iyice azması, eklemi iyice harap eder. Harap olan eklemi oluşturan kemikler birbirlerine adeta kaynar.

Eklem yok olur. Artık olmayan eklem de ağrımaz olur. İşte, ellerinde ağrıyı kesmek için başka olanak olmayan insanlar bunu tercih etmişler, uzun zaman. Bugün ise iltihabı, ağrıyı eklemler zarar görmeden de durdurma şansımız var. Ve bunu kullanmalıyız!

O nedenle, iltihap olan yerde soğuk tedavisi !

Zira soğuk da çok iyi bir ağrı kesicidir ve aynı zamanda İltihabı yatıştırır.

Etiketler

Sıcak tedavisiSoğuk tedavisiRomatizmal hastalıklar içinRomatizmal hastalık tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1949 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Almanya'da 6 yıl Romatoloji, Fizik Tedavi - Rehabilitasyon, Radyoloji ve İç Hastalıkları alanlarında Asistan olarak görev almış ve 1980 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır