Diz kireçlenmesinde hyaluronikasit ve kortizon enjeksiyon tedavileri

Diz kireçlenmesinde hyaluronikasit ve kortizon enjeksiyon tedavileri

Diz kireçlenmesi, belli bir yaşın üzerindeki insanlarda oldukça yaygın olarak görülen bir eklem hastalığıdır. Hastalığın erken dönemlerinde destekleyici tedavi uygulanır.

Destekleyici tedaviye ek olarak kortizon ve hyaluronik asit enjeksiyonu tedavileri de yapılmaktadır.

Hyaluronik Asit Enjeksiyonu

Bu işlemde hyaluronik asit adı verilen jele benzer bir sıvı, diz ekleminin içine enjekte edilir. Hyaluronik asit, eklemin içinde yer alan eklem sıvısında doğal olarak bulunan bir maddedir. Bu ajan, kemiklerin birbiri üzerinden yumuşak bir şekilde hareket etmesini sağlayan kayganlaştırıcı bir madde olarak görev yapar, aynı zamanda ekleme gelen yükler için de şok absorbe etme etkisi vardır. Hyaluronik asit verilmesiyle kireçlenme oluşmuş eklemin hareketi kolaylaşır ve ağrı azalır.

İşlemin Uygulama Sıklığı Nedir?

Kullanılan ürüne göre bir veya daha çok sayıda enjeksiyon gerekli olabilir. Enjeksiyonlar bir, iki hafta arayla yapılır. Hastanın şikâyetlerine göre altı ay ya da bir yıl sonra enjeksiyonlar tekrarlanabilir.

Enjeksiyon Sonrası Ne Tür Şikâyetler olur?

Enjeksiyon sonrası, enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, ısı artışı ve hafif şişlik oluşabilir. Bu şikâyetler genellikle kısa sürelidir.

Kortizon Enjeksiyonu

Eklem içi kortizon enjeksiyonu ağrılı eklemlerin lokal tedavisinde yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Kortizonu eklem içine uygulamanın avantajı, vücutta sistemik yan etkilere yol açmadan eklem içinde yüksek seviyede etki oluşturmaktır.

Kortizon enjeksiyonu sıklıkla diz eklemine uygulanmakla birlikte el ve ayaktaki küçük eklemlere, çene eklemine ayrıca omuz, el bileği, dirsek ve ayak bileği gibi diğer büyük eklemlere de uygulanabilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esin Kayaoğlu

Op. Dr. Esin KAYAOĞLU ÜSTÜNOVA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakülte'de tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Esin KAYAOĞLU ÜSTÜNOVA, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Klinik Ortopedi'de devam etmektedir.

Etiketler
Kortizon
Op. Dr. Esin Kayaoğlu
Op. Dr. Esin Kayaoğlu
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube