Tenisçi dirseği, dirseğin dış yan tarafına yapışan kas kirişlerinin zorlanması ve yıpranması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. El bileğini yukarı doğru kaldıran ön kol kaslarının dirseğe yapışma yeri ağrılıdır. Bu bölgede hassasiyet vardır.
Hastalığa adını veren tenis sporu gibi raket kullanılan sporları yapanlarda bu hastalık görülebilir. Ancak poliklinikte daha çok ön kol ve el bileğinin aşırı kullanan hastalarda teşhis edilir. Aynı hareketin tekrar tekrar yapılmasına bağlı olarak geliştiğinden aşırı temizlik, ütü yapan ev hanımlarında, işçilerde ve tamiratçılarda sıklıkla görülür.
Şikâyetler
En sık görülen şikâyetler; dirseğin dış yan tarafında ağrı, yanma, hassasiyet ve azalmış kavrama gücüdür. Ağrı; hareket etme, el sıkışma, tornavida çevirme, bez sıkma, kapı kolu açmayla şiddetlenir. Dirseğin dış tarafına basınç uygulanınca hassasiyet oluşur. El bileği ve parmaklarını dirence karşı açmaya çalışmak ağrıyla sonuçlanır.
Tanıda Kullanılan Testler
Röntgen, dirsekte kireçlenme gibi ağrıya yol açan diğer nedenleri elemek için kullanılır.
MRG ile yumuşak doku ayrıntılı olarak görüntülenir.
USG ile tendondaki aşınma, yırtıklar ayrıntılı olarak teşhis edilir; tedavide enjeksiyona rehberlik etmesi, yol göstermesi için kullanılır. Takipte tendonun iyileşmesi gözlemlenir.
Tedavi
Vakaların çoğu; destekleyici tedaviye cevap verir. Dinlendirme, aktivite kısıtlaması, egzersiz, fizik tedavi, sıkıştırıcı dirsek bantlığıyla yapılan tedavi başarıyla sonuçlanır.
ESWT, şok dalga tedavisi ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları mikrotravma oluşturarak vücudun doğal iyileşme işlemini başlatarak hasarlanmış tendonda iyileşmeye öncülük eder.
PRP enjeksiyonu, tendon yaralanmalarında kullanılmaktadır. PRP’nin özellikle tenisçi dirseğinde etkili olduğunu gösteren pek çok çalışma vardır. USG eşliğinde yapılırsa tendonun özellikle hasarlı olduğu, yırtıkların olduğu yere enjeksiyon uygulanabilir. USG’ nin kılavuzluğu, enjeksiyonun yerinin daha hassas belirlenmesini sağlar.