Düz tabanlık nedir?

Düz tabanlık nedir?

Düz tabanlık (Latince adıyla: Pes Planus); ayağın iç kısmında normal şartlarda bulunması gereken kavisli yapının bozulması, azalması ya da tamamen kaybolması anlamına gelir. Sağlıklı bir ayak yere bastığında iç kenar yere temas etmezken; düz tabanlık söz konusu olduğunda iç kenar yere temas etmektedir. Bazen topuğun dışa doğru kayması da söz konusu olabilir. Düz tabanlık, yaygın bir sorundur. Doğuştan, gelişme çağında ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık gibi sebeplerle ortaya çıkabileceği gibi; tibialis posterior adı verilen kasın yırtılması ya da romatizmal hastalıklar, diyabet gibi çeşitli durumlar sonucu kasın işlevini kaybetmesi neticesinde de ortaya çıkabilir. Aşırı kilo, yanlış ayakkabı seçimi gibi faktörler de düz tabanlığa sebep olabilmektedir.

Düz tabanlık, çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bacaklarda, diz ve bel bölgesinde ağrı, yürümekte zorluk çekme, içe basma, ayakta şekil bozukluğu, çabuk yorulma, spor yaparken güçlük çekme düz tabanlığın beraberinde getirdiği sorunlardan bazılarıdır. Bu sorunların bir ya da bir kaçının sizde de olduğunu fark ettiyseniz uzman bir hekimden yardım almanız yararınıza olacaktır.

Çocuklarda düz tabanlık; esnek (flexible) ve sert (rigid) düz tabanlık olmak üzere iki farklı biçimde görülebilir. Esnek düz tabanlıkta, çocuğun ayağı yere bastığında ayak içindeki kavisli yapı ortadan kaybolurken ayağı yere basmadığında kavisli yapı görülmektedir.

Sert düz tabanlıkta ise; ayak yere basıyor olsa da olmasa da taban düz bir görünümdedir. Çocuklarda düz tabanlık; ayak iç kavsini destekleyen tabanlıkların kullanımı ile büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte; yaşın ilerlemesi ile birlikte iyileşme kendiliğinden de gerçekleşebilir. Bu durum geçici düz tabanlık olarak adlandırılmaktadır.

Düz tabanlık, eğer kişinin günlük yaşantısını etkilemiyorsa, kişi ayakta durmakta güçlük, şiddetli ağrı gibi sorunlar yaşamıyorsa, tedavi şart değildir. Çabuk yorulan ve ağrı şikayeti olan hastalarda; ayakkabı seçiminde değişikliğe gidilmesi, ayak iç kavsini destekleyen tabanlıkların kullanılması, buz tedavisi uygulanması, ağrı kesici ilaç ya da iğnelerin kullanılması gibi cerrahi dışı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Sert düz tabanlık söz konusu ise, deformasyon ileri düzeyde ise ya da hasta cerrahi dışı yöntemlerle sağlığına kavuşamıyorsa; cerrahi yöntemlere başvurulması gerekir. Yapılan ameliyatlarla ayaktaki kemik diziliminin ve şekil bozukluğunun düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Ameliyat sonrasında alçı tedavisi ve fizik tedavi uygulanabilir. Ameliyatın ardından 6 aylık bir sürecin sonunda hastanın tamamen sağlığına kavuşması mümkündür.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim  Muğrabi

Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine ABD'nin Idaho şehrinde spor yaralanmaları, diyabetik ayak ve ayak bakımı üzerine çeşitli kurs ve eğitimler almıştır.  2003-2004 yılları arasında New York Hospital for Special Surgery'de 'halluks valgus' ve 'tibialis posterior tendon yetersizliği' konularında çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 2007 yılı Ocak ayına kadar İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji departmanında ayak-ayak bileği problemleri üzerine başarılı çalışmalar yapmıştır. Türk Ortopedi v ...

Etiketler
Düz taban
Op. Dr. Selim  Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube