Diz kireçlenmesi (diz artrozu)

Diz kireçlenmesi (diz artrozu)

     Ortopedi hekimlerine en çok başvuru sebeplerinden birisi diz ağrısıdır.Gençlerin ve sporcuların ağrı nedenleri farklılık gösterir.Bunlarda travmalara bağlı menüsküs yırtıkları bağ kopuklukları ayrı bir bölümde incelenecektir.Genelde orta ve ileri yaşlarda görülen diz agrıları,eklemi oluşturan kıkırdak yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkar.

     Diz artrozunda en başta görülen sebep,dizin kötü kullanımı dediğimiz zorlamalardır.Aşırı kilo,yer sofrası,alaturka tuvalet alışkankığı dizlerdeki kıkırdakları aşındırır ve kemik yüzeyinin ortaya çıkmasına sebep olur.Başlangıçta bacak aksı düz iken O bacak oluşur,genellikle iki taraflıdır.

     Diz ağrıları ilk dönemlerde hareket halinde olurken giderek gece ağrılarına dönüşür.Hastalar hava basıncının düşmesine bağlı yağmur öncesi ağrılarının arttığını ifade ederler.Yürüme ve merdeiven inip çıkma zorlaşır.Erken dönemde kilo verme diz egzersizleri ve ilaç tedavisi verilir.İlerlemiş diz artrozunun de son seçenek total diz protezidir.Bu ameliyatla eklemin bozulan kısımları çıkarılarak Titanyum alaşımlarından yeni bir mafsal oluşturulur.

      Genelde hastalar bu ameliyattan sonra ağrılardan kurtulur.Diz hareketleri bir miktar kısıtlanmakla birlikte günlük yaşamlarını çok rahatlıkla sürdürürler.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur. Almanya Berlin Frein Üniversitesi’nde 6 ay süresince Çocuk Ortopedisi ve Omurga Cerrahisi üzerine eğitim almıştır. 1992 yılında Amerika University South California'da 3 ay süresince bilimsel çalışmalarda ve incelemelerde bulunmuştur. Yurda dönüşte Ege Üniversitesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda ayrı bir seksiyon olarak Pediatrik Ortopedi birimini ...

Etiketler
Diz kireçlenmesi (diz artrozu)
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube