Diyette sık yapılan hatalar

Çoğu kişi diyet yapar ancak herkes başarılı ve kalıcı bir şekilde kilo veremez. Diyette sık yapılan hataları sizin için sıraladım.

Diyette sık yapılan hatalar

 


📌Plansızlık; gün içerisinde ne yiyeceğiniz bir gün önceden zihninizde planlanmış olmalı. Spontane yemek yemek bizi genellikle hazır ve işlenmiş gıdalara götürüyor.

📌İçeriği bile belli olmayan bazı karışım çaylar/tozlar satılıyor aktarlarda. Bunlardan uzak durmanızı öneririm. İçerisinde bağırsak florasını bozan bazı bitkiler olabilir. ( bknz sinameki ) Fazla karışım su ve çay tüketimi hem midenizi bulandırabilir hem de sizi diyet yapmaktan soğutabilir. Ve bir not daha bunlar genelde pek de işe yaramazlar ❕

📌Ya hep ya hiç mantığı yani mükemmeliyetçilik; diyet sürecinde işimize pek yaramıyor. Mükemmeliyetçi diyet algısı maalesef sürdürülebilir değil. Bu yüzden diyetlere uyum hedefini %80 olarak düşünmeliyiz.

📌 Kilo vermek istiyorum diye yapılan uzun saatler yürüyüşler koşular ve egzersizler hem sizi bıktırabilir hem de istenmeyen kas ve eklem sorunlarına yol açabilir.

📌Diyet sürecindeyken kendinizin veya çevrenizdekilerin kurduğu toksik/negatif cümlelere sürekli maruz kalmak diyet motivasyonunuzu azaltır. Mutsuz olursunuz ve daha fazla yemeğe yönelirsiniz.

📌 Uzun vadeli büyük hedefler koymak diyette motivasyonunuzu azaltan bir diğer unsur. Çok büyük hedefler koyarsanız yol gözünüze büyür ve belki başlamaya bile cesaret edemezsiniz. Büyük hedeflerinizi bölerek kısa vadeli küçük hedeflere dönüştürmelisiniz. Örnek vermek gerekirse; 93 kilo ağırlığında bir kadınsınız ve kilo vermek istiyorsunuz diyelim. İlk hedefiniz 60 kiloya düşmek olmamalı. Öncelikli hedef 89 kiloyu görmek, 90'ın altına düşmek olmalı. Böylece her hedefe ulaştığınızda daha çok motive olmuş olursunuz.

Bu makale 9 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin Lisans eğitimini 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlamıştır. Mezun olduktan hemen sonra çeşitli kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev almıştır. Lisans eğitiminin henüz ilk yıllarındayken beslenme konusunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini fark ettiğinden kendi alanında ve alanı dışında birçok eğitim almış, İletişim Fakültesi bölüm derslerine ve projelerine katılım sağlamıştır. 6 yıllık meslek hayatı boyunca 3000’den fazla kişiye danışmanlık hizmeti verme fırsatı bulmuştur. Bunun yanında okullarda öğrenci ve velilere yönelik obezite, diyabet, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında eğitimler vermiştir. 2017 yılında yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” projesinde yer almıştır. Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Sağlık Bakanlığının düzenlediği birç ...

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Nursel Zengin
Dyt. Nursel Zengin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube