Diyette doğru sanılan yanlışlar

Diyette doğru sanılan yanlışlar

   Çevremizdeki herkesin diyet yaptığı ve herkesin diyetisyen olduğu bu günlerde doğru yaptığınızı düşündüğünüz ama aslında çok yanlış olan buna rağmen çok yaygın yapılan uygulamalar vardır. Bunlara karşı bilinç sağlayıp doğru olanın peşinden gittiğinizde ise sağlıklı bir hayatın kapıları size ardına kadar açılır. Peki nedir bu hatalar?

Ekmek Fobisi: 

Herkesin suçlu ilan ettiği ekmek diyette ilk vazgeçilen şey oluyor. Çünkü gerek medyada gerek çevremizde çok zararlı olduğu empoze ediliyor.Halbuki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) diyor ki; günlük beslenmemizin %50- 55'i karbonhidrattan oluşmalıdır. Çünkü karbonhidrat birinci enerji kaynağımızdır.  Tek yapmanız gereken ekmek tercihinizi sağlıklı olanla değiştirmek ve ideal kilonuza uygun porsiyonunuz kadar tüketmektir. 

Ekmek;

-İçeriğindeki bol posa ile bağırsaklarınıza dosttur 

-B12 hariç bütün B vitaminlerini içerir bu da metabolizmamızda büyük rol oynar

-Sindirim sistemimizi korur ,

-Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi en sağlıklı yoldan karşılar.

Öğün Azaltma:

Günde 1-2 öğün tükettiği halde neden hala kilo problemi olduğunu sorgulayan binlerce insan bulabiliriz.Bunu iki şekilde açıklayabiliriz:

1- Vücudun metabolik aktivitelerini devam ettirebilmek için günlük belirli bir enerji, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, su ihtiyacı vardır. Eğer siz kendinizi aç bırakır ve bunu karşılamazsanız metabolizma size uyum sağlamak için kendini yavaşlatacaktır. Metabolizma yavaşlaması sonucu da kişi "su içsem yarıyor" vücuduna sahip olacaktır. Bunun yanı sıra uzun süre aç kalan vücut ilk tüketilen besini bu gibi kıtlık durumlarında kullanabilmek için yağ olarak depolayacaktır.

2- Yine uzun süreli açlıklarda beynimiz bize ilk olarak tatlı tüketmemiz için sinyaller gönderecektir çünkü kanda şeker giderek düşüyordur. Eğer buna yenilmezsek bu sefer de daha yağlı, tuzlu besinler tüketmemiz için sinyaller gönderecektir. Ve yemek yemeye karar verdiğinizde porsiyon kontrolü imkansız bir hal alacaktır.

Hareketsiz Yaşam: 

Gün içerisinde kendinizi çok yoruluyor hissediyor olabilirsiniz. Fakat bunu spordan saymak hatadır. Bir süre sonra günlük rutinimiz olarak kabul edilen bu koşturmacalarınızın yanı sıra düzenli spor yapmanız gerekmektedir. Evet sağlıklı yaşamın ilk adımı birkaç durak önce inip yürümek, asansör yerine merdiven kullanmaktır ama daha iyisi için bir sonraki aşamaya geçmeniz gerekir. 

Kalp sağlığınız için her gün en az yarım saat yürüyebilirsiniz veya çok seveceğiniz bir spor dalına ciddi anlamda vakit ayırabilirsiniz. Dans edebilir, yüzebilir ip atlayabilirsiniz. Siz yeter ki isteyin seçenekler önünüzde sağlıklı olmak elinizde...

Meyve Tüketme Korkusu Ve Protein Ağırlıklı Diyetler:

Meyvenin içerisinde bulunan fruktozdan dolayı kilo aldırdığı sıkça konuşuluyor. Ama unutmayın ki günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekmektedir. (WHO) Çünkü  vitamin, mineral ihtiyaçlarımızı karşılamazsak çeşitli hastalıklarla karşı yarşıya kalabiliriz. Önemli olan meyve ve sebzeyi nasıl tükettiğiniz. Gün içerisinde ara öğünlerde meyve tüketir, sebze yemeklerini az yağlı ve mevsiminde tüketirsek en doğru beslenme şeklini benimsemiş oluruz.

Su Tüketmek Yerine Çay Tüketmek:

Kişinin yaşı, cinsiyeti, metabolik durumu, sağlık durumuna göre değişmekle birlikte günlük 2- 2,5 lt su tüketmeniz gerekmektedir. Suyun yerini ne çay ne de meyve suyu doldurur. Aksine siyah çay idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücudumuzdan fazlaca su atılmasına sebep olur. Bu sebeple lütfen günlük su ihtiyacınızı SADECE SU ile karşılayınız. Siyah çay yerine ise bitki çaylarını tercih ediniz. 

 

Unutmayın sağlıklı beslenmek ile ilgili uzman olmayan herkes konuşabilir ama doğru bilgiyi beslenme uzmanlarından alırsınız. Zayıflamak için mucize bir formül yoktur diyet+spor ve diyetin içerisinde bulunan zayıflamaya yardıcı besinler vardır.

Sağlıkla Kalın...

Dyt. Simge Sevinçer

Diyetin Simge'si

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Simge Sevinçer

Dyt. Simge SEVİNÇER, 10 Temmuz 1992 tarihinde Gaziantep’te doğmuştur. Lise öğrenimini 2006 - 2010 yılları arasında Tülay Başaran Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2010 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Simge SEVİNÇER, üniversite eğitimi boyunca pek çok farklı kurumda staj yaparak henüz öğrenciyken mesleğine dair deneyim kazanmaya başlamıştır. 2012 yılında İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde, Ekim 2013 - Aralık 2014 tarihleri arasında Medipol Mega Hastaneler Kompleksi’nde, 2013 yılında ENKA Holding’de, Aralık 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında Liv Hospital’da, 2014 yılında Ümraniye TSM’de ve 2014 yılında 2 ay süreyle İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde Stajyer Diyetisyen olarak çalışmıştır. Mezun ...

Etiketler
Su içmek
Dyt. Simge Sevinçer
Dyt. Simge Sevinçer
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube