Disleksik çocukların okul seçimi ve sınıf içi faydalı olabilecek stratejiler

Disleksik çocukların okul seçimi ve sınıf içi faydalı olabilecek stratejiler

Disleksisi olan çocuklar için okul dönemleri zorlu geçebilir. Bu yüzden disleksi problemi yaşayan çocukların okul seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.  Bunlardan başlıcaları,

*Ailelerin önce okulları ziyaret ederek okulun eğitim sistemi ve standartları ile ilgili detaylı bilgi edinmeleri gerekmektedir.

*Sınıfların çok kalabalık olmamasına özellikle dikkat etmek önemlidir.

*Eğer seçme imkanı var ise, öğretmenin çocuklarla iletişimi ve empati düzeyi yüksek bir öğretmen olmasına dikkat edilmeli aynı zamanda disleksi ile ilgili bilgi sahibi olmasına öncelik verilmelidir.

*Okulun rehberlik servisinin çalışmaları hakkında bilgi edinmek ve rehber öğretmeni ile önceden tanışmak, çocuğunuzun yaşayabileceği olası problemlerde kimlerle iletişimde olacağı konusunda bilgi sahibi olunmasını sağlayacaktır.

Çocuk için doğru okulu seçtikten sonra sınıf içinde, öğretmenlerin de okuma ve yazmayla mücadele eden öğrencilere yardımcı olmak için kullanabilecekleri bazı destekler bulunmaktadır.  Bunlardan başlıcaları,

 *Kullanılan ders malzemelerinde görsel materyallerin bulunmasına özen gösterilmelidir.

*İmkan dahilinde ise, çeşitli teknolojik aletler ve disleksik çocuklar için oluşturulmuş yazılımlar ve uygulamalardan yararlanın.

*Çalışma kağıtlarında, büyük boyutlu görseller veya büyük puntolu yazıların kullanılıyor olması dikkat çekici olması açısından daha iyi olacaktır.

*Elinizde sınıf seviyesinin altında okuma metinleri bulundurun.

*Okuma ve yazma alıştırmalarında satır atlamaması ve doğru satıra odaklanması için renkli şeritler veya dikkat çekici işaretler kullanın.

*Onlara okuma ve yazma aktivitelerini tamamlamak için ekstra zaman verin.

*Onların aynı metni tekrar tekrar okumalarına ve bol pratik yapmalarına imkan sağlayın.

Bu makale 15 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki

Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki lise öğreniminin ardından Özyeğin Üniversitesi Psikoloji bölümünden başarı ile mezun olarak psikolog olmuştur. 2018 yılında başlamış olduğu Gelişim Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını 2020 yılında tamamlayarak "uzman klinik psikolog" olmuştur. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, Buket Huzurevi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde stajlarını tamamlamıştır. Prof. Dr. Burak Tatlı Çocuk Nöroloji Kliniği'nde epilepsi hastalığına sahip ve nörogelişimsel bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin, uygun olan çocuk testleriyle gelişimsel, zihinsel ve ruhsal durumlarını değerlendirmiş olup, gerekli müdahele planı oluşturmuş ve ailelerine danışmanlık sağlamıştır. Özellikle disleksik ve özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların bireysel i ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube