Çocuklarda idrar kaçırma (enüresiz)

Çocuklarda idrar kaçırma (enüresiz)

Çocuklarda idrar kaçırma sıklıkla rastladığımız bir durum. Enüresiz, 4 - 5 yaşını doldurmuş ve normal gelişim göstermesine rağmen çoçuğun altını ıslatmasıdır.
Çocuğun bu tanıyı alabilmesi için 5 yaşını doldurmuş olması ve en az 3 ay süreyle haftada 2 veya daha fazla idrar kaçırma durumu olması gerekmektedir.
Öncelikli olarak bu durumun arkasında organik (böbrek, mesane ve nörolojik problemler gibi) bir neden olup olmadığı incelenmeli, eğer yok ise bu duruma neden olabilecek psikososyal etkenler araştırılmalıdır. Psikososyal etkenleri genel olarak; tuvalet eğitimindeki problemler ve stresli yaşamsal olaylar (yas, travma, zorbalık, kardeş kıskançlığı, kaygı ve çeşitli korkular vb.), yanlış ebeveyn tutumları olarak sınıflandırılabilir.

Ebeveynler neler yapabilir ?

•Çocuğunuzu eleştirmeyin veya cezalandırmayın. Bu, durumun daha kötüleşmesine neden olacaktır.
•Günlük sıvı alımına dikkat edin, akşam saatlerinde yoğunlukta olmak yerine, gün içine yayılmalı.
•Gün içinde düzenli bir şekilde ve uykudan önce tuvalete götürün, eğer gece uyanıyorsa uyandığında da tuvalete götürün (uyanmıyorsa gerektiğinde gece uyandırın.)
•Yüksek kafein ve şeker içeren besinlerin akşam saatlerine doğru tüketmemesini sağlayın.
•Hem çocuğa motivasyon hem de kayıt tutabilmek adına bir takvim veya ajanda tutun. Islak ve kuru kalınan gün sayısı işaretleyip, gerektiğinde ödüllendirin. ?

Çoğu zaman bu durum karşısında aileler ne yapacağını bilememekte veya bu durumun zamanla geçeceğini düşünerek sürecin uzamasına ve zorlaşmasına sebebiyet vermekte. Yukarda bahsettiğim genel önlemlerden sonra hala bu probleminiz devam ediyor ise uzman bir çocuk psikoloğundan danışmanlık almanızı tavsiye ederim. Sevgiyle kalın✨

Bu makale 31 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki

Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki lise öğreniminin ardından Özyeğin Üniversitesi Psikoloji bölümünden başarı ile mezun olarak psikolog olmuştur. 2018 yılında başlamış olduğu Gelişim Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını 2020 yılında tamamlayarak "uzman klinik psikolog" olmuştur. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, Buket Huzurevi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde stajlarını tamamlamıştır. Prof. Dr. Burak Tatlı Çocuk Nöroloji Kliniği'nde epilepsi hastalığına sahip ve nörogelişimsel bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin, uygun olan çocuk testleriyle gelişimsel, zihinsel ve ruhsal durumlarını değerlendirmiş olup, gerekli müdahele planı oluşturmuş ve ailelerine danışmanlık sağlamıştır. Özellikle disleksik ve özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların bireysel i ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki
Uzm. Kl. Psk. Ecem Kudeki
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube