Varisli hastalar hangi egzersizler yapılmalıdır?

Varisli hastalar hangi egzersizler yapılmalıdır?

Varisli damarların gelişimindeki ana faktörlerden biri hareketsizliktir. Hareketsiz yaşam tarzı an dolaşımını yavaşlattığı ve bacaklarda kanın birikmesine neden olduğu için varis gelişimine katkı sağlar. Yaşam tarzınıza biraz daha fazla aktivite eklemek, varisle mücadele etmek için harika bir yoldur ve yaşa bakmaksızın hepimizin düşünmesi gereken bir şeydir.

Hepimiz biliyoruz ki, “önleme bir tedaviden daha iyidir” derken, varisli damarlar söz konusu olduğunda bu kesinlikle doğru! Variköz venleri önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, aktif kalarak sağlıklı dolaşımı teşvik etmektir. Mantıklı değil mi? Pek çok insan için bu aslında oldukça zor!

Bugünlerde pek çok insan ofis işleri sayesinde oldukça hareketsiz yaşam tarzları içinde bulunuyor. İşe gidip, işe gidip gelmek, bütün gün oturmak, eve gidip gelmek, hızlı bir akşam yemeği ve yorucu bir günün ardından kanepeye çökmek, birçok insan kendi egzersizlerine uymak için mücadele ediyor!

Varisli damarlar, bacaklardaki kan birikmesi ve bu damarlardaki kapakçıklara zarar vermesinden kaynaklanır ve bunun gerçekleşmesini önlemek için kan pompalama işlemini bacaklarınızdan kalbe geri almak için en iyi yoldur. Peki, varisli damarları önlemek için hangi egzersizlere odaklanmalısınız?

Yürüme

Bu herkesçe bilinse bile varislerin önlenmesi için yürümek çok önemlidir! Yürüme baldır kaslarının kasılmasına ve gevşemesine neden olarak kanın bacaklardan yukarı itilmesine neden olur.

Bir ofiste çalışıyorsanız, daha fazla dolaşmak için özel bir çaba gösterin - tuvalete giden uzun rotayı kullanın, e-posta göndermek yerine bir iş arkadaşını ziyaret edin ya da ara verdiğinizde 10 dakikalık bir yürüyüşü yapmaya çalışın. Her saat kısa bir yürüyüş (sadece iki veya üç dakika bile) yapın. Ve yapabildiğin yerde, daima merdivenleri kullanın!

Uçakla veya otobüsle seyahat ediyorsanız, koridorda hızlı bir yürüyüş yapmak için her saat başı kalkmayı deneyin. Araba kullanırken saat başı durup, bacaklarınızı gerin, kısa yürüyüş yapın.

Baldır egzersizleri:

Bunlar, otururken yapılması kolay bir egzersizdir, bu yüzden bunlar ofis çalışanları için harikadır, fakat uçaklara veya trenlere çok fazla zaman harcayan insanlar için de harikadır.

Ayaklarınızı yere düz basla başlayın. Sonra yavaşça ayak parmaklarınızı yukarı kaldırın, böylece baldır kaslarınız gerilir. Ardından ayak parmaklarınızı yere indirin ve topuklarınızı kaldırın. Bu sallanma hareketini olabildiğince sık bir kaç dakika tekrarlayın!

Alternatif olarak, bacaklarınızı doğrudan önünüzde uzatabilir ve ayak parmaklarınızı ileriye dönük ve tavana doğru çekerek değiştirebilirsiniz. Her ikisini aynı anda yapabilir veya bir tür kürek çekme hareketi için alternatif yapabilirsiniz.

Koşu

Çalışırken gerçekten yapabileceğiniz bir şey belki değil, ama kesinlikle sabah veya akşamları denemek için süper. Koşu, dolaşımınıza güçlendirmeye, bacaklardan kan pompalamaya, toksinleri atmaya ve kalbinize bir egzersiz yapmanıza yardımcı olacaktır. Daha güçlü bir kalp, gün boyunca da genel dolaşımın artmasına yardımcı olacaktır!

Koşu bütün sabah ya da akşamınızı almak zorunda değildir - sadece 20 dakikalık bir koşu bir şeyleri hareket ettirebilir ve kondisyonunuzu geliştirebilir.

Yoga

Eğer koşmak gerçekten senin işin değilse, yogayı biraz daha çekici bulabilirsin. Bir gün oturduktan sonra bacaklarınız sertleşiyorsa ve kaslar farklı zindelik seviyelerine kolayca adapte edilebilirse, bu kasları germeye yardımcı olabilir.

Vinyasa veya Ashtanga gibi daha hızlı hareket eden yoga formları, pozlar arasında akarken kanın hareket etmesini sağlayarak genel dolaşımı artırır. Bununla birlikte, bacaklarınızın kalbin üzerinde yükseldiği birkaç pozisyonu içeriyorsa, yavaş formlar yararlı olabilir, çünkü bu, kanın alt bacaklarınızdan akmasına yardımcı olur.

Dağ tırmanma egzersizi

Evden yapılacak basit bir egzersiz arıyorsanız, Dağcılar iyi bir seçimdir. Kollar ve ayaklar yerde iken (plank) pozisyonundan başlayarak, bir dizinizi göğsünüze kadar çekin, sonra geri dönün ve diğer bacağınızla da aynısını yapın.

Bu makale 16 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy

Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini almış ve Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1998-2000 yılları arasında The Methodist Hospital, Baylor College of Medicine, Houston, Teksas'ta klinik “fellow” olarak Prof. Dr. Joseph S. Coselli'nin yanında aorta ve damar cerrahisi eğitimi almış olan Prof. Dr. Cüneyt KÖKSOY, 2004 yılında Avrupa Damar Cerrahisi Board (EBSQ-VASC) sınavını başarı ile geçmiştir. 2008 yılında Cleveland Clinic Damar Cerrahisi Departmanında Klinik Fellow olarak Endovasküler Cerrahi eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Yine 2008 yılında Amerikan Damar Cerrahisi Derneği'nin (SVS) uluslararası ödülünü kazanarak ABD'de birçok me ...

Etiketler
Spor
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube