Daha kolay sebze ve meyve tüketmenin 7 yolu

Daha kolay sebze ve meyve tüketmenin 7 yolu

Türkiye’de sebze ve meyve bol miktarda bulunmaktadır, buna rağmen birçok yetişkin ve çocukları yeteri kadar sebze ve meyve tüketmemektedir. Sebze ve meyvelerin içeriğinde A,C,E K vitaminleri, potasyum, demir, posa gibi birçok besin öğesi bolca bulunur.  Dünya Sağlık Örgütü; günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini bildirmiştir.

Günlük sebze ve meyve tüketiminizi nasıl artırabilirsiniz? Bu fikirler sebze ve meyveleri diyetinizin yıldızı yapacak:

1. Hedefiniz mümkün olduğunca tabağınızın yarısını sebze ve meyvelere ayırmak olmalıdır. Tüm renkler bulunmalıdır (koyu yeşil, kırmızı, turuncu, mor, sarı ve beyaz gibi.). Bu çeşitlilik besin öğelerinin sağlanması açısından önemlidir.

2. Mevsiminde taze sebze ve meyveleri almayı deneyin. Piyasada en bol bulundukları zamanlarda fiyatları da o kadar ucuz olur. Sos eklenerek dondurulmuş sebzelerden ya da şeker eklenip dondurulmuş ve yüksek şuruplu bir şekilde paketlenmiş meyvelerden uzak durun.

3.Akıllı sebze atıştırmalıkları oluşturun. Sebzeleri temizleyin ve hızlı atıştırmalık olarak kullanabilmeniz için buzdolabınızda doğranmış halde saklayın. Örneğin; minik havuç, cherry domates, roka, tere, maydanoz gibi en az hazırlık gerektiren sebzeleri bulundurun.

4. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri küçük küçük doğrayın ve yeni kombinasyonlar yaratarak salata haline getirin. Ara öğünlerde tüketin.

5.Temel içerikleri sebze ve meyveler olan yemek tariflerini seçin. Örneğin kıymalı kabak yemeği, balkabağı çorbası, brüksel lahanalı kırmızı et yemeği veya etli nohutlu karnabahar yemeği vb. daha birçok seçenek oluşturabilir.

6.Güne sebze ve meyvelerle başlayın. Sabah öğününüzde; kahvaltılık tahılınızın üzerine bir avuç yaban mersini ekleyin veya yumurtanıza sotelenmiş kırmızı biber, domates veya maydanoz ekleyin.

7.Sebze ve meyvelerinizin suyunu tüketin. Fakat hazır meyve sularını tüketmeyin. Onun yerine, bütün halinde sebze ve meyveleri sıkarak tüketin veya soğuk sıkım meyve sularını tercih edin veya katı meyve sıkacağından geçirin.

Diyetinizde atıştırmalık olarak veya kolay yemek önerileri ile daha fazla sebze ve meyveye yer vermek hem düşük kalorili, hem kullanışlı hem de eğlenceli olacak.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy

Uzm. Dyt. Deniz BERKSOY, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 4 yıllık lisans eğitimi süresince İzmir Kent Hastanesi, İzmir Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı SSK Çocuk Hastanesi gibi Türkiye'nin önde gelen hastanelerinde stajlar yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi BESYO Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesini almış ve Uzman Diyetisyen olmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca pek çok seminer ve kongreye katılmıştır. 2008 yılında Ankara - İstanbul - İzmir İllerinde Çalışan Sağlık Personeli’nin Obezite Prevelansı’ başlıklı lisans tez araştırması Japonya’nın Yokohama kentinde ‘15. Uluslararası Beslenme ve ...

Etiketler
Sebze ve meyveleri nasıl tüketmeliyiz
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube