Covid 19 salgını, akciğer kanser ameliyatına engel mi?

Covid 19 salgını, akciğer kanser ameliyatına engel mi?

Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. En etkili tedavi yöntemi ise ameliyat ile kanser dokusunun vücuttan tamamen çıkarılmasıdır. Ameliyat her hastaya uygulanamamaktadır. Örneğin akciğer tümörü vücudun diğer bölgelerine sıçramışsa (metastaz) cerrahinin faydası çok sınırlı olmaktadır. Maalesef, çoğu vakalarımız bu şekildedir.

Akciğer kanseri nedeniyle müracaat eden hastalarda öncelikle ameliyata uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Bir dizi tetkikler istenir. Elde edilen sonuçlarına göre karar verilir. Örneğin; hastalarımız ameliyat için uygun olduğunu gösteren bazı bulgular;

(1) kanserin tek akciğerle sınırlı olması

(2) hastalığın uzak lenf nodlarına, karşı akciğer, kalbe, büyük damarlara, yemek borusuna yayılmamış olması

(3) kanser hücrelerinin beyin, karaciğer, kemik, böbrek üstü bezleri gibi herhangi bir uzak organa sıçramaması.

Sonuç olarak akciğer kanserinde en etkili tedavi yöntemi cerrahi tedavidir.

Akciğer kanseri erken evrede tespit edilirse Covid 19 riskine rağmen ameliyat yapılmalı mıdır?

Bu soru hem hasta ve hem de yakınları tarafından sorulmaktadır. Kanser, cerrahi için uygun olduğu erken evrede ameliyat yapılmaz ise hasta, etkili bir tedavi şansını yitirilmektedir. Erken evre akciğer kanseri nedeniyle ameliyat olan hastalarımızda büyük oranda tam şifa sağlanmaktadır.

Özet olarak; Covid 19 pandemisinden dolayı ameliyatı ertelemek hastanın en etkili tedavi seçeceğini olan ameliyat şansını dolayısı ile tam şifa sağlama şansını kaybetmesine sebep olabilir.

Bu makale 16 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Orhan Yücel

  Doç. Dr. Orhan Yücel,  Tıp eğitimini Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladı. Göğüs Cerrahisi Uzmanlığını GATA’da 2004 yılında tamamladı. Aynı kurumda 2007-2014 yılları arasında Yardımcı Doçent ve 2014-2016 yılları arasında Doçent olarak görev aldı. Kurumu ve TUBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında Akciğer nakli üzerine UPMC’de (ABD) bir yıl çalıştı. Üçü TUBİTAK destekli olmak üzere yönetici olduğu onlarca araştırma projelerini başarıyla tamamladı. Kurumunda Akciğer Nakli, Robotik Cerrahi Ameliyatı, VATS Lobektomi, Nuss Yöntemiyle Göğüs Deformitesi Düzeltme Ameliyatı gibi bir çok operasyonu ilk yapan cerrahtır. Uzmanlık alanımla ilgili patent, kitap, makale, ödüllü proje vb. bilimsel faaliyetleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası bir çok makale yayını bulunan Doç. Dr. Orhan YÜCEL, iyi derecede ingilizce bilmektedir. ...

Etiketler
covid-19
Doç. Dr. Orhan Yücel
Doç. Dr. Orhan Yücel
İstanbul - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube