Çocuklarda günlük uygulamalarda rastlanan oral patolojiler

Çocuklarda günlük uygulamalarda rastlanan oral patolojiler

Ağız ve yüz boşluklarında deride ve mukozada sıklıkla patolojik değişiklikler görülebilir.Bunlar zararsız anomalilerden zorlukla ayırt edilebilmektedir.Bu hastalıkların çocuklarda çıkması ve ilerlemesi hızlı olmaktadır.Oral patolojilerin erken tanısı ve hedefi ,doğru zamanlı bir tedavi yada hastalık seyrinin yakından takibine olanak sağlamalıdır.

Tedaviler hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir.Ağız mukozasının belli alanlarda farklı görünmesi ilk olarak dikkat edilmesi gereken bulgulardandır.Mantar enfeksiyonları, alerjiler görülebilmektedir.

Gıda veya ilaca karşı olan allerjilerde ağız içi mukozada değişiklikler bile görülebilmektedir.Bazen bizim kullandığımız malzemelere karşı bile bazı çocuklarda allerjik reaksiyonlar gözlemlenebilmektedir.Bunlar lateks alerjisi olabilir veya kanal tedavisinde kullandığımız solisyonların içeriklerinden olabilmektedir.

Dental tedaviler sonrasinda ağız bölgesindeki travmalardan bile patolojik değişiklikler olabilmektedir.Mesela anestezi sonrasında çocukların dil veya dudak gibi ortanlarını bilinçsizce ısırmaları patolojik değişikliklere yol açabilir .Bu değişiklikler kısa sürede geçmektedir.

Çocuklarda görülen sistematik hastalıkların bazı belirtileri ağız boşluğu veya dil dudak gibi yumuşak dokularda çıkmaktadır.Bunlar stomatitler olabilir, mantar enfeksiyonları olabilir veya kötü nefes dedğimiz bulgular bile çıkabilmektedir.

Çocuk ağız ve diş sağlığı çocugun genel sağlığını etkileyen önemli bir faktördür.Gözle görülebilecek mukozal değişimlerin ailelerin erken farkedebilmesi tedavi açısından önemlidir.Çocuklarda 6 aylık periodlarda diş hekimi kontrolüne götürmek bazen ileride çıkabilecek enfeksiyonların veya diş hastalıklarının erken tanısı için önemlidir

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Özlem Oğuz

Dt. Özlem USLU, 1987 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2005 yılında Kastamonu Göl Anadolu Öğretmen Lisesi'nde dereceyle bitirmiştir. Ardından Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlamış ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Mezuniyeti sonrasında Restoratif Diş Hekimliği ve Endodonti konularında çeşitli kurslara ve kongrelere katılmış olan Dt. Özlem USLU, ortaokul ve lise eğitimi boyunca basketbol takımlarında oynamış ve tiyatro eğitimi almıştır. Üniversite yıllarında da birçok sosyal toplulukta yer almış ve sosyal sorumluluk projeleri yürütmüştür. Aktif olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) gönüllüsüdür. Semmelweis University of Budapest de ve Romanya da Craiovadental School'da asistanlık yapmış olan Dt. Özlem USLU, mezuniyetin ardından 2 yıl boyunca özel bir poliklinikte ça ...

Etiketler
Çocuklarda cilt hastalıkları
Dt. Özlem Oğuz
Dt. Özlem Oğuz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube