İmplant tedavisi

İmplantlar, diş hekimliğinde son yıllarda en sık merak edilen konular arasında yer alır. Modern diş hekimliğinin önemli bir parçası olan bu tedavi yönteminde hasta eksik dişlerini tamamlama fırsatı bulur. Eksik dişler hem sağlık hem de estetik görünüm açısından sorunlar oluşturur. Gelişen teknolojik imkanlar, modern diş hekimliği yöntemlerinin de her geçen gün gelişmesine destek olur. Köprü ve protez uygulamalarına bir alternatif olarak ön plana çıkan implantlar, çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vida üzerine diş protezi yerleştirilir.

İmplant tedavisi

İmplantlar, diş hekimliğinde son yıllarda en sık merak edilen konular arasında yer alır. Modern diş hekimliğinin önemli bir parçası olan bu tedavi yönteminde hasta eksik dişlerini tamamlama fırsatı bulur.

Eksik dişler hem sağlık hem de estetik görünüm açısından sorunlar oluşturur. Gelişen teknolojik imkanlar, modern diş hekimliği yöntemlerinin de her geçen gün gelişmesine destek olur. Köprü ve protez uygulamalarına bir alternatif olarak ön plana çıkan implantlar, çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vida üzerine diş protezi yerleştirilir.

Komşu dişlere zarar vermemesi, diğer eksik diş tedavilerine göre sağlamış olduğu en önemli avantajdır. Komşu dişler kesilmeden yapılan bu tedavide, implant diş kökü görevi görür. Doğal diş gibi rahatlıkla yemek yenilebilir, konuşulabilir ve gülünebilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İmplant tedavisi olmak için 18 yaşından büyük olmak gerekir. Çene ve yüz gelişimi tamamlanan herkese implantlar uygulanabilir. Tedaviye başlanmadan önce diş hekimi, röntgen çekimi ile yüz ve çene yapısının implant için uygun olup olmadığına karar verir. Şeker hastalarında implant yapılmadan önce şekerin düzene girmesi gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde, tedavi öncesinde bu ilaçların kullanımı kesilir. Kemik erimesi şikâyeti olan kişiler tedavi gördükten sonra implant tedavisine başlayabilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

  1. Hastaya tedavi sırasında hafif bir sedasyon verilir.
  2. İşlem öncesinde detaylı muayene ve röntgenlerin çekilmesi şarttır.
  3. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır.
  4. İmplantlar yerleştirilirken iki farklı yöntem izlenir. Tek aşamalı yöntemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra üzeri diş eti ile kapatılır, iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır.
  5. Her iki yöntemde de geçici bir köprü yerleştirilir. Alt çene için 3 ay, üst çene için 6 ay iyileşme süreci beklenir.
  6. İmplantlar farklı çeşitlere sahiptir. Dental implantların üzerine bazen yeni yapılan dişler hemen takılabilir.
  7. Zirkonyum implant çeşitleri, genellikle çene kemiğinin dayanıklılığını artırmak için yapılır. Titanyuma göre dayanıklılık haricinde bir farkı bulunmaz.

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

İmplantlar çok çeşitli şekillerde uygulanabilir. Günümüzde en yaygın olan modeli, vida şeklinde olanlardır. Yerleştirildikleri alan ve destek dokularına göre implant çeşitlerinden uygun olanı tercih edilir.

İmplant Uygulamasının Yararları Neler?

Komşu dişler kesilmek zorunda kalmadan ağız içerisindeki eksik dişler giderilir. Yeterli sayıda dişi bulunmadığında hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalara sabit protez uygulanır. Köprü uygulaması ile karşılaştırıldığı zaman sadece eksik diş boşluğu hedef alınan bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı, implantlar ağız ve diş sağlığı açısından çok avantajlı uygulamalardır.

Dental İmplant Uyum Süreci Nasıldır?

İmplant tedavisi, kişiye özel planlanan diş tedavileri arasında yer alır. Kişinin genel durumu tedavi süresinde değişiklikler meydana gelmesine neden olur.

En İyi İmplant Hangisidir?

İmplantlar konusunda birçok çeşit olması, bazen kişilerin aralarında seçim yapmasını zorlaştırır. Birçok farklı markanın implant çeşitleri içerisinden hasta hem kendi bütçesine hem de kendi yapısına en uygun implantı seçtiğinde, kendisi için en iyi olanı bulmuş olur. İsviçre üretimi olan implant modelleri, piyasanın en pahalı seçenekleridir. Amerikan, Avrupa, Kore ve yerli implant modelleri daha uygun olduğundan dolayı daha fazla tercih edilir.

Bir implant modelinin ucuz olması, diğerlerine göre daha uygun fiyatlı olması onun kalitesiz olduğunu göstermez. İmplantlar konusunda deneyim sahibi bir diş kliniğine kendinizi emanet ettiğiniz zaman en kaliteli, en sağlam, kullanım ömrü açısından sizi uzun yıllar idare edecek implantlara bütçenize uygun aralıklar ile kavuşabilirsiniz.

Bu makale 5 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Kenan Sevi

Dt. Kenan Sevi, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Kenan Sevi, mesleki çalışmalarına Mersin Özel Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Instagram: @doctorsevi

Etiketler
İmplantın ömrü
Dt. Kenan Sevi
Dt. Kenan Sevi
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube