Kemik erimesi (osteoporoz), menopoz sonrası kadınlarda sıkça görülmektedir. Menopoz sonrası kadınlar kemik erime hızının takibini düzenli olarak yaptırmalıdırlar. Osteoporoz kemik yoğunluğunu ve kemik kalitesini azaltacak şekilde etki eder. En çok belde ,kalçada ve uyluk kemiğinde kırıklara sebep olur.
Diş hekimliği açısından osteoporoza baktığımızda üst çene kemiğinin alt çene kemiğine göre daha fazla etkilendiğini görürüz.Bunun sebebi üst çene kemiğinin normalde de alt çene kemiğine göre daha gevşek bir yapıya sahip olmasıdır.
Osteoporoz hastaları çoğunlukla bifosfonat içerikli ilaçlar kullanırlar. Bu bifosfonat içerikli ilaçları damar yolundan almakta olan kişilere implant uygulanamaz. Bifosfonatları oral yoldan alan kişilere implant yapılıp yapılamayacağı daha dikkatli bir inceleme gerektirir. Kemik erime hızı T SKORU,Z SKORU, kemik mineral yoğunluğu ,hastanın yaşı ,genel durumu önemlidir. Daha ileri seviye araştırmalarda NTX, CTX, Alkalen fosfataz gibi testler yapılır. Sonuçları implantın güvenle yapılıp yapılamayacağını ortaya koyacaktır.
Azalmış kemik yoğunluğu implant uygulaması için bazı zorlukları doğurur. İmplantın yerleştirilmesi sırasında primer stabilitenin azalmış olması hali osteoporozda sıkça görülür. Kemik kalitesi azalmış bir bölgeye implantın tutunması normal kemikteki tutunmaya göre daha az olur. Bu da implant kaybı ihtimalini artırır. Bu amaçla implant uygulayan diş hekimi implant uygulayacağı bölgeyi önce osteotom denen aletlerle sıkıştırarak kemik kalitesini artırma yoluna gidebilir. Bu şekilde kalitesi artmış kemiğe implantın tutunması daha güven verici bir hal alır. Protez yapımı öncesi bekleme süresinin, normal bekleme süresine göre 2-3 ay uzatılması daha başarılı sonuçları beraberinde getirir.