Çocuklarda bilgisayar kullanımı ve anne-baba tutumları

Çocuklarda bilgisayar kullanımı ve anne-baba tutumları

Çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemeyen, onlarla kaliteli zaman geçiremeyen anne babaların çocukları bilgisayar bağımlısı olabiliyor. Özellikle çalışan anne babaların daha çok çocuklarının ne yediğiyle, ne kadar ders çalıştığıyla ve tehlikelerden onları ne kadar koruyabilecekleriyle ilgili çabaladıklarını görürüz. Elbette ki çocuklarımızın bu ihtiyaçları da karşılanmalıdır ancak onların istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz gibi birey olacaklarını unutmamalıyız. Anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri, onları birey olmaları yönünde desteklemeleri, kendi istediklerini onlara baskıyla yaptırmaktansa çocuklarının duygularını ve isteklerini anlamaya çalışmaları, onlara yetenekleri ve hayal güçleri doğrultusunda yapabilecekleri aktivitelere teşvik etmek ve bu aktiviteleri birlikte yapmak çocukların ilişki sosyalleşme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Çocukların her istediklerini almak onları zamanla doyumsuz bir birey yapacaktır. Bu yüzden anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri, birlikte çeşitli etkinlikler paylaşmaları ve onların duygularını önemsemeleri çocukların bilgisayar, telefon ve televizyon başında gerektiği kadar zaman geçirmelerinde etkilidir. Evlerinde birbirleriyle vakit geçirmeyen mutsuz ve huzur bulamayan bazı aile bireyleri bilgisayar tablet telefon karşısında zaman geçirmektedirler. Bu sayede de evdeki huzursuz ortamdan uzaklaşmaktadırlar. Bu durum birey için çözüm gibi gözükse de aile ilişkilerinde sorunlar yaşanmasına ve yabancılaşmaya neden olur. Mutsuz ve sorunlu ailelerde büyüyen çocuklar da böylelikle mutsuz ve sorunlu olacaklardır.

Bir çocuğun sağlıklı gelişmesi için: kendini güvende hissetmeye, başkaları ile sosyal ve duygusal bağlar kurmaya, birey olarak bağımsız hareket edebilme becerisine, özgüven duygusuna, kendi ihtiyaç ve hislerini rahatça ifade edebilmeye ve gerçekçi sınırlara ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun bu ihtiyaçları karşılandığında, psikolojik gelişiminde sağlıklı olarak ilerleyecektir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Pervin Güneş

Psk. Pervin Güneş, 1968 yılında Ankara Polatlı'da doğmuştur. Lisans eğitimini Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Ankara Büyükşehir Belediye Hastanesi'nde, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde, Niğde Devlet Hastanesi'nde, Düzakın Psikoterapi Eğitim ve Çocuk Gelişim Merkezi'nde çalışmış olan Psk. Pervin GÜNEŞ, bir çok eğitim ve uygulama programına katılmıştır.

Etiketler
Depresyon tedavisi
Psk. Pervin Güneş
Psk. Pervin Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube