Çocuklarda ameliyat sonrası ortoptik tedavi

ŞAŞILIKTA ONLARCA GÖZ FONKSİYONU BOZULUR. OLAYI SADECE ESTETİK BOZUKLUK OLARAK DÜŞÜNMEYİN. ORTOPTİK TEDAVİ TEKRAR KAYMAMA İÇİN YAPILAN EGZERSİZLERDİR.

Çocuklarda ameliyat sonrası ortoptik tedavi

   ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AMELİYAT OLANLAR:

     Durum değerlendirilmesi 3 bölümde olmalı:                                                                                                                                                                                                                                    

     A. Çocuklukta şaşılık ameliyatınız mükemmel oldu. Görmeniz iki göz 10/10. Gözünüz iyi mi? Şaşılık ameliyatı olanlarda ameliyat sonrası göz egzersizleri ile ameliyatla düzelmeyen onlarca göz fonksiyonu giderilmeye çalışılır. (ortoptik tedavi) Bunların bir kısmı 3 yaş altı uygun tedavi yapıldıysa düzelebilir.                                  

    *İki gözünüz birlikte çalışıyor mu? Ciddi bir muayene gerektiriyor. Göz hareketlerinin muayenesi yapılırken iki göz de aynı an ve eşit miktarda harekete uyum sağlamalı.  Sağlamıyorsa göz kasları arasındaki dengeli çalışmayı bozar. Bu durumun farkında mısınız? Hareket normal değilse çeken kası  gevşetme, az çalışan kası güçlendirme yönünde egzersiz yapılmalıdır.    Bu ortalama bir yıl sürebilecek bir tedavidir.

*Füzyon önemli. Füzyon beyinde görüntünün üst üste getirilip birleştirilmesidir. Füzyonunuz yok olabilir, bu iki gözün görüntüsünü birleştiremiyorsunuz, iki gözü aynı anda kullanamıyorsunuz demektir. İçe, dışarı, yukarı, aşağı füzyon değerleri vardır. Bunlar normal değerde olursa sorun yok. Düşükse göz yorulunca göz kayacak demektir. Gün sonunda, çok okuyunca, gözünü çok kullanınca, bedensel yorgunluk durumunda gözünüz kayabilir.   Füzyonunuz yoksa gözünüzü tek tek kullanıyorsunuz ve her iki gözünüz 10/10 bile görse net görmüyorsunuz demektir.  Unutmayın 10/10 görme net görme demek değildir.   Füzyon yoksa eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme de yoktur.  Füzyonun tekrar oluşturulup oluşturulamayacağı geçmişe yönelik incelemeler sonucu değerlendirilebilir.   Füzyon egzersizleri yapılabilir.                                                                                                                                                           *Stereoskopik (3 boyutlu) görmeniz yoksa: Sizi derinlik hissi yokluğunda neler bekliyor? Birçok meslekte başarı sağlayamazsınız. Okurken, bilgisayara bakarken bile rahatsızsınız.3 boyutlu görme egzersizleri yapılabilir.                                                                            

       Benim şikâyetim yok diyebilirsiniz. Şaşılık konusunda uzmanlaşmış göz doktoruna gidiniz. Hassas bir şaşılık ölçümü yaptırıp kaymanın sıfır olduğundan emin olun. İki göz iş birliği içinde çalışıyor mu? 3 boyutlu görme ve füzyon var mı? Eş zamanlı algılama ve görüntü tamamlama var mı?                                                                                                                                                 

a.Bozukluk varsa tedavi olmalı.                                                                                                                                           

 b.Var ama siz rahatsız değilseniz, durumunuzu değerlendiremiyorsunuz demektir.

     B.Çocukken şaşılık ameliyatı oldunuz. Göz tembelliği yok. Ufak göz kayması devam ediyor: Ufak göz kaymaları egzersizle düzeltilebilir. İşin en önemli tarafı iki göz iş birliği içinde çalışıyor mu? Ciddi bir muayene ile şaşılıkta kaybolan onlarca göz fonksiyonunun durumu değerlendirilmelidir. Tedavi süresi gözün durumu değerlendirildikten sonra söylenebilir.

     C.Çocukken şaşılık ameliyatı oldunuz şaşılığım düzeldi, gözünüzde tembellik var. Önemli bir durum. Göz tembelliği tedavi yaşını geçirdiniz.                                                                                                                                    *1/0 ve daha az görme derin tembelliktir, tedaviye cevap vermez ama denenebilir.                                                 

*2-3 ve daha iyi görmeler için aktif tedavi hiç bir garanti verilmeden İLAVE EGZERSİZ katkısı ile birlikte denenebilir.

2-3 sıra artış bile görme dünyanızda önemli avantajlar sağlar.                                                                                                                     

  *Göz tembelliği 6-7 sıra ise tedaviye cevap verme olasılığı daha fazla.

            DR. SELİM HÜSREVOĞLU / İSTANBUL

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

                                   

Bu makale 10 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
ŞAŞILIK
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube