Göz kuruluğunda ilaçlar uygulamaları

GÖZ KURULUĞUNDA İLAÇLAR UYGULAMALARI

Göz kuruluğunda ilaçlar uygulamaları

Dünyada 1.5 milyar insan göz kuruluğundan muzdarip yâni ıstırap çekiyor. Bu ilaç şirketleri için büyük bir Pazar, hastane ve göz doktorlar için çok büyük hasta kaynağı demektir. Dünyada en fazla reçete yazılan ilaç göz kuruluğu ilaçlarıdır bir o kadar da reçetesiz alınmaktadır. Göz kuruluğu yaşam kalitesini bozar. Gelişen teknoloji, hatalı besleme ve yaşam tarzı hataları göz kuruluğunu en önemli tıbbi konuma getirdi. Bir konuda bilinmezlik varsa o konuda çok kitap yazılır. Göz kuruluğundaki çözümsüzlük çok sayıda ilacın piyasaya sürülmesine neden oldu. Ama burada çözümsüzlük anlatımı yanlış. Ortada hatalardan kaynaklanan sonuca ulaşamama var. Bunda en önemli sorun hastaya ayrılan zamanın az olmasıdır. Algoritma bir konuda sonuca gitmek için çözüm üretmek veya hedefe gidecek planlamalar yapmaktır. Bu hastalıkta buna zaman ayrılmıyor diyelim. (!)
Gözyaşı miktarı az olan hasta o kadar az ki... Göz kuruluğu yapan durum ve hastalık o kadar çok ki.... O kadar çok yanlış ilaç kullanımı var ki... O kadar sağlık ile inatlaşma yani yapılmaması gereken şeylere uymamak var ki...

Hastaların çoğu hanım. 40 yaşından sonra oto immün denilen yâni insanın kendi bedenine karşı hastalık oluşturmasından etkilenen grup hanımlardır. Ve maalesef bu hastalıklar kronik, sürer gider, ilaçlar tedavi etmez sadece baskılar, rahatlatır, hasarı önler.Hasta ne yapmalı? Göz kuruluğuna neden olan hastalığın tedavisi için ilgili doktoru ile teması kesmemeli, düzelmiyor ise az da olsa rahat edecek konforu sağlamalıdır. Hemen göz damlası değil, göz damlasının etkisi 5 - 6 dakika, sonra şikâyetler yeniden başlar. Bu hastalıkta hasta kendini tedavi etme yollarını arıyor. Çünkü bu ülkede doktorların hastaya ayırdığı süre çok kısıtlı. Her hasta için ayıracak geniş zaman yok. Bu konuda algoritma uygulaması yok gibi, yapan göz doktoru da az.Hasta da devamlı arayış içinde...
Bu da onu hatalara sevk ediyor. Çok ilaç kullanmak gözyaşı bezinin üretimini daha da bozar, çalışmaz eder. İlaçların içindeki koruyucu benzalkonyum klorür göz ön merceği korneayı zedeler, gözyaşı tabakasını bir arada tutan, şemsiye gibi koruyucu olan yağı parçalar, müsin üreten goblet hücrelerini tahrip eder.
Göz damlasında neler var? "Su tutucular" ve "Nemlendiriciler" “Koruyucu” Gözde bunların doğal karşıtı ne? *Nemlendirici: Musin. Konjonktiva ‘dakigoblet hücreleri nemlendirmeyi sağlayan müsini üretir. Demek ki goblet hücrelerinin sağlığı çok önemlidir.
*Su tutucu: Meibomius, Zeiss ve Moll yağ bezleri göz kapağındadır  Bunların üretim yapmaması veya kanalın tıkanması yağın gözyaşının su ile buluşmasını, gözde kalmasını, göz ön merceği korneayı ve diğer göz yapılarını sıvamasını engeller. Bu ciddi göz kuruluğuna neden olur. Göz kuruluğunu 5-6 dakika etkili gözyaşı damlası ile düzelecek basit bir olay gibi düşünmeyin. Neler yapılmalı? *Önce gözün direnci düzene sokulmalıdır. *Gözyaşı kalitesi ve miktarı artırılmalı. *Gözyaşının osmolaritesi ayarlanmalıdır. *Gözyaşı dengesi kurulmalıdır. *MGD ( Meibomius bezinin fonksiyon bozukluğu) önemli bir sorundur.
Gerekiyorsa yağı düzene sokan MGX uygulaması yapılmalıdır.
*Demodex folliculorum, kirpik dibi iltihabı, alerjiler göz kuruluğunda önemlidir.
*Göz kuruluğuna neden olan sistemik hastalıkları, sistemik ilaçları ve yaşam tarzını önemseyin.
Göz kuruluğu uygulamalar kişiye özeldir. Size uygunluğu ancak muayene ile belirlenebilir.

Bu makale 22 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Göz kuruluğa
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube