Çocuklara empati kazandırmak

ÇOCUKLARA EMPATİ KAZANDIRMAK

Çocuklara empati kazandırmak

 

Selamlar, en çok aldığım sorulardan biri de “Çocuğum empati yapamıyor! Beni üzüyor, kızdırıyor. Bu konuda neler yapabiliriz ?”
Öncelikle, empati çocuğa bir şeyler anlatmak “ Senin başına gelseydi hoşuna gider miydi ?” Gibi cümleler ile didaktik bir tarzdan öğretme ile maalesef kazandırılamamaktadır.
•Empatinin öğrenilebilmesi için çocuğun bu kavramı içselleştirmesi gerekmektedir. İçselleştirmenin koşulları ise; çocuğun bolca deneyimlemesi, yaşadığı olayları anlamlandırmasıdır.
•Empati kazanmanın bir yolu da empatinin modellenmesidir. Çocuğun duygularını önemsemek, duygularını ifade etmesini kolaylaştıracak “Şimdi nasıl hissediyorsun ?” “Bu seni mutlu etmişe benziyor.” Gibi cümleler hem çocukta duygularının anlaşıldığı hissini uyandıracaktır.
Sonraki paylaşımımızda görüşmek üzere 

Bu makale 19 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özge Akgün

Psikolog Özge Akgün. Çankaya Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce Bölümünü Onur Öğrencisi olarak bitirerek Psikolog unvanı almaya hak kazanmıştır. Lisans eğitimi süresince insan hayatına dokunmadan, insan ile çalışılamayacağına inandığı için gönüllü bir şekilde çeşitli derneklerde görev almıştır. Bunlar; Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Öğrenci Komisyonu Ekip Sorumluluğu (6 ay) Genç Psikologlar Meclisi Psi’us Fikiryum Dergi Yazarlığı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yürütülen Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Projesi kapsamında mentörlük ve çok sayıda dernek üyeliği ile devam etmiştir. Aynı zamanda Prof.Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun kurmuş olduğu Boylam Psikiyatri Hastanesi’nde Psikiyatri ve Amatem kısmında 5 hafta süren Klinik Görüşme, Psikopatolojik belirti tanıma, mesleki beceri kazandırma eğitimlerine katılıp psiki ...

Psk. Özge Akgün
Psk. Özge Akgün
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube