Çocuk ve oyun

Oyun terapisinin çocuklardaki yararı.

Çocuk ve oyun

                          ÇOCUK VE OYUN 

He birey biriciktir. Kendine özgü özellikleri vardır. Bu yüzdendir ki kendimizi ifade ediş tarzlarımızda birbirinden ayrıdır. Yetişkinlerin dil iken çocukların dili ise oyundur. Bu sözü kesinlikle duymuşsunuzdur. Peki bu ne demek?

Her çocuk farklı gelişim gösterse de genelde 2 yaşlarını tamamlayan çocuklar oyun oynayabilecek, kurabilecek potansiyele sahip olurlar. Bu sebeple 2 yaşından itibaren oyun terapisi uygulanabilir.

Oyun terapisinde çocuk kendi yaşadığı deneyimleri terapist üzerinden oyuna yansıtır. Travma deneyimine sahip çocuklar da oldukça işe yarar. Bu çocuklar kurdukları oyunlarda travma deneyimlerini saklar. Yani yaşadığı olayları canlandırır. Olayı oyun üzerinden anlatırken yeniden yapılandırabildiği için tekrarlanan oyunlar iyileşme sürecinde büyük önem taşır. Bu süreçte çocuğun ihtiyacı olan tek şey kurduğu oyuna yani yaşadığı travmatik deneyime bir başkasının tanıklık etmesidir.

Bu makale 15 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Şuura Basan

Şuura Bayraktar lisans eğitimini Zonguldak Bülent Ecevit üniversitesinde Psikoloji bölümünden mezun olarak tamamladı. Lisans eğitimi sırasında bölümüyle ilgili konferanslara söyleşilere katıldı. Mezun olduktan sonra aile danışmanlığı eğitimini bitirip sınavını başarıyla geçerek "aile danışmanı" unvanı almaya hak kazandı. İş deneyimi özel bir rehabilitasyon merkezinde kurum psikologluğu ile başladı. Burada disleksi ve özel gereksinimli çocuklar, gençler, ergenler, büyük yaş grupları ile çalıştı. Çalışmalarını bazen grup bazen bireysel şekilde sürdürdü. Çocuklara yönelik objektif testler eğitimi, resim analizi ve oyunt erapisi eğitimlerini tamamladı. Aynı zamanda ebeveynlere yönelik psikoeğitimler verdi. Gerektiğinde ebeveynler ile bireysel görüşmeler gerçekleştirdi. Çocukların okulları ile de koordinasyon içinde çalıştı. Bilişsel Davranışç ...

Etiketler
#çocuk #oyun #çocukveoyun #oyunterapisi #travma
Psk. Şuura Basan
Psk. Şuura Basan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube