Oyun - ebeveyn çocuk ilişkisi / filial terapi

Oyun - ebeveyn çocuk ilişkisi / filial terapi

Oyunun insan ilişkilerinde sağladığı olumlu etkisi her geçen gün daha da fark ediliyor. Oyun oynamak için zaman ayıran ailelerin daha güçlü ve mutlu hissettikleri; zorluklarla mücadele etme becerilerinin geliştiği görülüyor.

Filial terapi modeli de terapötik oyunu kullanarak aile içi ilişkileri güçlendirmeyi hedefler.

Ebeveynin, çocuğuna seçilen özel oyuncak listesindeki oyuncaklarla, örtü ile sınırlandırılmış oyun alanı içerisinde 30 dk’lık özel oyunları yönetmesi öğretilir.

Aile içi sorunların çözümünü sağlayan 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir oyun terapisidir.

Hem normal gelişim gösteren hem de duygusal davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar için kullanılır.

PEKİ ÖZEL OYUN SAATLERİ AİLEYE NE KATAR?

1-Özel oyun saatlerini nasıl yöneteceklerini öğreniyor.

2-Duygusal bağı arttırıyor

3-İletişimlerini güçlendiriyor.

Özel oyun seanslarını çocuğa bakım veren herkes düzenleyebilir.

Oyun oynamak; çocuklar için yemek yemek ve uyumak gibi doğal bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda çocuğun psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimini de desteklemektedir. Çocuğun hayal dünyası, eğlencesi ve kişilik gelişiminin en önemli etmenidir.

Oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur. Çünkü kalıcı davranış değişiklikleri kazandırır. Çocukların gerçek hayatla ilk iletişimlerini kurdukları oyunları engellersek, sağlıklı gelişimlerini de önlemiş olacağımız unutulmamalıdır.

Oyun çocuğun işidir ve bu iş oldukça önemlidir. Çocuğun kendini en rahat ifade ettiği yer oyundur. Çocuk oyunla büyür, oyunla olgunlaşır, oyunla gelişir. Çocuğa normal yollardan öğretemeyeceğiniz birçok şeyi oyunla öğretmeniz mümkündür.

Çocuklar içlerinde birikmiş olan enerjiyi, toplumsal açıdan da kabul görmüş olan bu yolla dışarı atarlar. Dışarı atılamayan enerji, zamanla saldırganlık yoluyla atılmaya başlanacağı için; oyun, aslında enerji atımı için de seçilmiş en doğru yoldur.

Oyunlar, çocuğun dış dünyayla kurduğu bağlantıdır. Seçtiği her oyuncak çocuğun iç dünyasına dair bize ipucu vermektedir.

Bunun yanı sıra, aileler çocuklarını oyun esnasında gözlemlediklerinde çocuğun psikolojisi hakkında da bilgi sahibi olurlar. Örneğin, oyun sırasında hoş olmayan durum ve tutumların sıklıkla tekrarlanıyor olması, çocuğun psikolojik sorunları hakkında ailelere bilgi verir. Onu tanımaya ve çözümlemeye yardım eder.

ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Özel oyun saatlerinde, çocuğunuzla değişik bir tür ilişki kuracaksınız ve çocuğunuz olduğu haliyle beceri sahibi olduğunu, anlaşıldığını, kabul edildiğini keşfedecek.

Çocuklar, kabul edildikleri, anlaşıldıkları ve önemli hissettikleri bir oyun ilişkisini deneyimlediklerinde, bir sürü sorunlarını rol yaparak dışa vururlar ve bu süreçte gerginliklerden, duygulardan ve yüklerden kurtulurlar.

Çocuğunuz daha sonra kendini daha iyi hissedecektir ve kendi güçlerini fark edip oyun durumlarına hakim olarak kendinden sorumlu olmayı daha fazla üstlenecektir.

Çocuğun, kendi ile nasıl hissettiği, davranışlarında önemli ölçüde değişiklik yaratacaktır.

Özel oyun vakitlerinde çocuğunuzun sorununa odaklanmaktan ise çocuğunuza odaklanmayı öğrendiğinizde, çocuğunuz değişik tepki göstermeye başlayacak çünkü çocuğunuzun nasıl davrandığı, nasıl düşündüğü ve okulda nasıl performans sergilediği, kendi hakkında nasıl hissettiği ile doğru orantılıdır.

Çocuğunuz kendini daha iyi hissettiği zaman, kendini yenilgiye uğratmaktansa kendini daha çok geliştirecek şekilde davranacaktır.

Çocuğunuzda sınır, zaman yönetimi ve özerklik kazanımları pozitif pekişecektir.                                                                                                    

Bu makale 28 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Burcu Gülbahar Seyrek

Psk. Dan.Burcu Gülbahar Seyrek, 2013 Yılı Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansı mezuniyetinden sonra çeşitli eğitimler (Cinsel terapi, çocuk-ergen psikoterapisi,aile danışmanlığı , evlilik ve çift danışmanlığı ,gelişim testleri, filial terapi,pozitif psikoterapi (master süreci uygulama boyutuyla devam etmekte) almıştır.

Psk. Dan.Burcu Gülbahar, Online terapi hizmeti vermekte olup , Ağırlıklı olarak terapilerinde Pozitif Psikoterapi Ekolünü izlemektedir.

Etiketler
Ebeveyn davranışları
Psk. Dan. Burcu Gülbahar Seyrek
Psk. Dan. Burcu Gülbahar Seyrek
Antalya - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube