Çocuk tacizi - 2

Çocuk tacizi - 2

Ebeveynler çocuklarına yönelik bir taciz veya tecavüzden şüphelenirse ne yapmalı?

İlk olarak çocukları ile sakin ve güvenli bir ortamda onları korkutmadan konuşabilirler. Sakince onlara son günlerde hoşlarına gitmeyen şekilde dokunan veya hoşlarına gitmeyen şeyler yapmaya zorlayan birileri olup olmadığı sorulabilir. Konuşmayı kendiniz sakinliğinizi koruyarak yapamayacağınızı düşünüyorsanız bir ruh sağlığı profesyonelinden (psikolojik danışman veya psikologdan) yardım alabilirsiniz. Çocuğun ilk açıklamasına verilen tepki çok önemlidir:
... 
Çocuk sakin bir şekilde; panik olmadan, telaşa vermeden, sinirlenmeden dinlenmeli,
Çocuğa inanılmalı, kendisine olanların onun suçu olmadığı anlatılmalı. Bu gibi olayları söylemek çocuklar için hiç kolay olmaz. Olanları anlatırlarsa:
İstismarcılarının onlara zarar vereceğinden
Ebeveynlerini üzüp kızdıracaklarından
Ailelerinin kaosa itilip dağılacağından (özellikle de tacizci aile üyesi ise)
Ailelerinden koparılacaklarından korkarlar
Çocuk, tacizcinin ona tekrar zarara vermesi ihtimaline karşı korunmalıdır.
... 
Bu noktada adli makamlarla iletişime geçmek gerekir. Çocuğun olası tıbbi sorunlarının tedavisi için tıbbi yardım alınırken bir ruh sağlığı profesyoneli ile iletişime geçerek mağdur çocuğun değerlendirilmesini ve gerekli görülen desteği almasını sağlamak önemlidir.
... 
Unutulmaması önemli olan nokta şudur: üstü kapatılarak veya olmamış gibi yaparak çocukların böylesi ciddi bir olayın üstesinden gelmesini beklemek yarardan çok zarar verecektir. Susmak veya susturmak yaraları derinleştirirken konuşmanın iyileştirici olduğunu ve çocuk istismarı konusunda yetkin psikoterapist desteğinin iyileşmeyi hızlandırıcı olduğunu biliyoruz.
... 
Çocuğun ailesi tarafından sevilmeye devam edildiğinin hatırlatılması, olanların onun suçu olmadığı ve ailesinin onu sevmeye devam ettiğinin çocuğa açıkça söylenmesi iyileşmenin başlaması için son derece önemlidir.

Bu makale 15 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü

Uzman Psikolojik Danışman /  Hakan Sürücü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 4 yıl olan lisans eğitimini, bir dönem erken bitirerek 3.5 yılda başarıyla tamamladı. Lisans eğitimi sonrasında Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Yüksek Lisansını Sakarya Üniversitesinde tamamlayıp uzmanlığını aldı.  Uzman Psikolojik Danışman Hakan Sürücü  -ÇEPE dahilinde Aya Psikoakademi'de Dr. Obengül Ejder tarafından verilen içerisinde Freud , Piaget, Kohlberg, Bowbly, Erıcson, Masten gibi Gelişim Psikolojisi kuramcıları olmak üzere Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Heinz Kohut, J. Masterson, Albert Ellis, Aaron Beck , Virgia Satir , Salvador Minuchin, olmak üzere birçok kuramcının psikoterapotik yaklaşımlarının anlatıldığı psikoloji alanında önemli isimlerin ekol ve kuramlarının, teori, formülasyon ve süpervizyon aşamalar ...

Etiketler
Çocuk tacizine karşı önlem
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube