Histeri (psikonevrotik bozukluk)

Histeri (psikonevrotik bozukluk)

Psişik ve motor bozuklukları, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı gibi çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevrotik bozukluk.
...
Genellikle bilinç altında kalmış zihinsel bir nedenin çok çeşitli fiziksel ya da psikopatik bozukluklara yol açtığı histeride ya geçici ve çok şiddetli krizler ya da sürekli davranış bozuklukları görülür. Felçler, ağrıya duyarsızlık, titreme, nefes darlığı, kasılma, görme, konuşma ve işitme bozuklukları, spazm hatta yalancı gebelikler. 
...
Histeri ayrıca, doğrudan psikanalizin de kökeninde yer alır, Freud, Charcot'nun görüşlerine dönmüş ve histeriyi, hastanın bilinçaltına ittiği, çoğunlukla cinsel kökenli, daha derin bir bozukluğu bedenine yansıttığı sürece çok kolay tanınabilen bir nevroz olarak betimlemiştir. Freud, dönüşme (hasta ruhsal yıkımını bedensel bozukluklara dönüştürür) ve korku (fobi) histerisi olarak iki büyük isteri biçimi ayırt etmiştir.
...
Histerik kişilik bozukluğu ve histerik kişilik özellikleri olan kişilerde belirgin durumlar şunlardır:
❇️Değersizlik duygusu
❇️Abartılı duygusal tepkiler
❇️İnsanlarla hemen yakın ve samimi ilişki kurma
❇️Cinsel soğukluk-Flörtiyöz görünüm

Bu makale 4 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü

Uzman Psikolojik Danışman /  Hakan Sürücü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 4 yıl olan lisans eğitimini, bir dönem erken bitirerek 3.5 yılda başarıyla tamamladı. Lisans eğitimi sonrasında Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Yüksek Lisansını Sakarya Üniversitesinde tamamlayıp uzmanlığını aldı.  Uzman Psikolojik Danışman Hakan Sürücü  -ÇEPE dahilinde Aya Psikoakademi'de Dr. Obengül Ejder tarafından verilen içerisinde Freud , Piaget, Kohlberg, Bowbly, Erıcson, Masten gibi Gelişim Psikolojisi kuramcıları olmak üzere Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Heinz Kohut, J. Masterson, Albert Ellis, Aaron Beck , Virgia Satir , Salvador Minuchin, olmak üzere birçok kuramcının psikoterapotik yaklaşımlarının anlatıldığı psikoloji alanında önemli isimlerin ekol ve kuramlarının, teori, formülasyon ve süpervizyon aşamalar ...

Etiketler
Cinsel soğukluk
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Uzm. Psk. Dan. Hakan Sürücü
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube