Diş eti hastalıklarının tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Diş eti hastalıklarının tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Erken dönemde diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde, diş taşı temizleme ve plağın uzaklaştırılması ve diş köklerinin düzgün bir kök yapısına sahip olmasının sağlanması gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece iltihap oluşturan plak, bakteriler uzaklaşarak dişler eski sağlıklı yapısına geri kavuşurlar. Erken dönemlerde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri ek bir tedaviye gerek olmaksızın diş eti rahatsızlıklarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Diş eti rahatsızlıkları ilerlediğinde ise daha ciddi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Çünkü diş taşları diş etlerinin görünür kısmında değil aynı zamanda iç kısmına ilerlemiş ve alveol kemiğinde yaşanan sıkıntılar dolayısı ile daha farklı müdahaleler gerektirecektir. Bu nedenle diş eti rahatsızlığı yaşıyorsanız; tedavisinde muhakkak periodontoloji konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine görünmeli ve erken dönemlerde tedaviyi gerçekleştirerek kısa sürede sağlıklı dişlere ve diş etlerine kavuşmalısınız.

Diş Eti tedavisinde Küretaj Nedir Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalığı bulunan kişiler, küretaj nedir nasıl yapılır sorusunu sorabilir. Aşağıda verilen bilgilerden detaylı sonuç çıkarabilirsiniz.

Küretaj Hakkında

İlk olarak sorulan küretaj nedir nasıl yapılır sorularının cevaplanması önemlidir. Diş küretajı, diş eti hastalığı olan kişilerin diş eti iltihabının kazınması işlemidir. Diş eti hastalıklarında bu yöntemin sık sık uygulandığını bilmelisiniz. Güvenli ve yaygın bir yöntem olduğundan, kullanım alanının da yayın olduğunu söyleyebiliriz.

Diş taşlarının temizliği diş etlerinin içinden yapılır. Diş taşlarının temizlenmesinden daha zor bir işlem olduğunu bilmelisiniz. Diş küretajı sırasında hastaya lokal anestezi yapılır. Bu sayede daha acısız ve ağrısız şekilde tedavinin gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Nasıl Yapılır;

Kullanılan özel araçlar ile diş altındaki iltihap yok edilir. Bazı durumlarda hem alt çene hem de üst çene için tamamen uygulama yapılır. Bu durumda diş doktorunuz ağzınızı üç bölgeye ayırır ve aşama aşama tedavi yapar.

Aşamaların tamamlanması halinde küretaj işleminin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Yüüzeysel diş bakımının yapılmasının ardından gerçekleşen lokal anestezi ile tedaviye başlanır. Diş etlerine ufak kesikler atılır ve iltihaplara erişim sağlanarak temizlenmesi gerçekleşir. Bu işlemler yapılırken herhangi bir şey hissetmeyeceğinizden, sonrasındaki iyileşme sürecini tamamladığınızda herhangi bir sorun kalmayacaktır.

Küretaj İşlemi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Merak edilenler arasında küretaj işlemi sonrası ağrı olur mu sorusu yer alıyor. Lokal anestezi etkisini kaybettiğinde, hafif ağrıların olması söz konusudur. Bunun önlenmesi için doktorunuz tavsiyelerde bulunacaktır.

Ağrı dışında soğuk sıcak hassasiyetinin oluşması söz konusudur. İşlem tamamlandıktan sonra diş fırçalamaya ara verilmemelidir. Doktorunuz dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği hakkında bilgi verecektir. Bunlara dikkat ederek direkt olarak tedavi sonrası sürecin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Küretaş sonrası iyileşme süresi ne kadar gibi bir soruya yanıt tamamen kişi ile alakalı olacağıdır. Çünkü tedavinin gerçekleşmesinin ardından bölgeye uygulanan işlem de iyileşme sürecini etkileyecektir.

Periodontal hastalıklar kişinin yaşam kalitesini olumsu etkileyen problemlerdir. Bu durumda operasyonlar söz konusu olduğundan kişinin en kısa sürede sağlığına kavuşması hedeflenir. Diş eti ameliyatı sonrası doktorunuzun önerdiiği perodlarla lontrole gidilmesi oldukça önemlidir.

Bu makale 21 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Diş eti tedavisi
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube