Çocuğunuzu cezalandırmak yerine neler yapılabilir?

Çocuğunuzu cezalandırmak yerine neler yapılabilir?

✔️En iyi iletişim şekli, duymak dinlemek, dediğini anlamaya çalışmaktır. Çocuğun beslenme kadar duygusal desteğe de çok ihtiyacı vardır. 

✔️Yanlış hareketlerin nedenini bulmak için öncelikle dönüp aynaya bakmanız gerekir. Çocuğa sözlerden ve öğüt vermeden çok eylemlerle örnek olunmalıdır. 

✔️Çevresindeki insanlarla başarılı iletişim kuran yetişkinlerin kişilik özelliği incelendiğinde, kendilerine güven duyan, duygusal ve düşünsel yönden olgunlaşmış kişiler olduğu gözlenmiştir. Bu kişilerin bebeklikten itibaren güven ve sevgi dolu bir ortamdan yaşadıkları görülmüştür. 

✔️Çocuğa en çok verilmesi gereken şey sevgi şefkattir. Daha sonra da güven gelir. Aile bu konuda mutlaka etkin bir rol üstlenmelidir.

- O anda ki duygunuzu çocuğun kişiliğine saldırmadan anlatın. 

- Kendi beklentinizi ifade edin. 

- Çocuğa kendini affetirme yolunu gösterin. 

-Çocuğunuza seçme şansı verin. 

- Problemi çözmek için birlikte çalışın. 

- Çocuğunuzun duygularını konuşun. 

- Çocuğunuzu bu konuda birlikte bir çözüm üretmeye teşvik edin. 

- İzleyin ve eyleme geçin.

Bu makale 3 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Uğur Kartum

Uzm. Psk. Uğur Kartum 1993 yılında Bursa'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlamıştır. 2011 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2015 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisansını İstanbul Arel üniversitesi Genel Psikoloji Bölümü'nde yapmıştır ve 2018 yılında yüksek lisans tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Yüksek lisans  araştırmalarında ''Ekran Bağımlılığın Obeziteye Etkisi'' üzerine çalışmıştır. Avustralya ve Kanada'da uzun süreli olarak mesleğini geliştirmek ve gözlem yapmak amacıyla kalmıştır. 2016 yılında Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nde Okul Psikoloğu olarak göreve başlamıştır. aynı zamanda kısa süreli olarak Bursaspor'un alt yapısında gönüllü olarak  çalışmıştır. 2018 senesinde Down Sendromu Derneğinde akademi eğitmeni olarak görev almıştır. Down Sendromlu gençlerin eğitimi ve ha ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Psk. Uğur Kartum
Uzm. Psk. Uğur Kartum
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube