“çocuğum yatağını ıslatıyor”

“çocuğum yatağını ıslatıyor”

Çocuklarda alt ıslatma (Enurezis) ciddiye alınması gereken bir sorundur.  Gece işemesi olarak da bilinmektedir. 3- 4 yaşlarından sonra çocuklarda istem dışı idrar kaçırma şeklinde açıklanabilir. 4 yaşından sonraki gece ıslatmalarında patolojik bir neden aranmaktadır. Bu nedenler psikolojik ya da fizyolojik olabilir.

Çocuğun idrar kontrol davranışı hiç kazanılmadıysa, tuvalet eğitimi de dahil olmak üzere alt ıslatması devam ediyorsa fizyolojik olduğu söylenebilir.  Doktor kontrolü gereklidir. Ancak tuvalet eğitimini tamamlamış, idrar kontrolü sağlamış çocuğun tekrar altını ıslatması psikolojik olarak değerlendirilebilir.

Bir çok psikolojik sebep, alt ıslatmaya sebep olabilmektedir.  Yeni gelen kardeş, tuvalet eğitimi sırasında ki hatalı anne baba tutumu, stres, aile içindeki huzursuzluk, boşanma, ayrılık kaygısı, kendine karşı olumsuz inançlar, özgüven eksikliği, taşınma, ölüm, yeni bakıcı gibi bir çok sebep olabilir. Bu durum en çok altını ıslatan çocuğu endişelendirir ve özgüven kaybına sebep olabilir.

Anne- babaya öneriler;

Eleştiri ya da cezalandırmaya yönelik davranışlarda bulunmamak.

Başkalarının yanında kontrol etmemek ya da başkasının yatağını kontrol etmesini istememek.

Tekrar tuvalet eğitimi vermeye çalışmamak.

Neden altına yapıyorsun soruları ile çocuğu utandırmamak.

Sakin kalıp, nedenleri araştırılmalı

Anlayışlı davranmak ve çocuğa zaman tanımak çok önemli

En küçük başarılı adımı bile sözlü olarak takdir edilmeli

Yatmadan önceki sıvı alımı azaltılmalı

Çok yorulduğu zamanlarda yatmadan önce tuvaletini yapması sağlanmalı

En kısa zamanda bir uzman desteğine başvurulmalı, ihmal edilmemeli

Bu makale 27 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır. Mezuniyet sonrası Özel Amatem servisinde yatılı olarak çalışmış hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiş, tedaviye hazırlık, tedavi, tedavi sonrası hasta takibi ile madde kullanım bozukluğunda bir çok faaliyet göstermiştir. Detoks süresince medikal tedavileri devam eden, hastanın yakınlarına psikoeğitim gerçekleştirmiştir. Madde kullanım bozukluğu alanı dışında poliklinik hizmetide yapmış olan Uzm. Psk. Başak İNAN, hastane içerisinde bulunan Bariatrik Cerrahi ( Obezite Cerrahisi) ekibine dahil olmuş ve yeme bozuklukları, mide küçültme operasyonu ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube