Cinsel isteksizlik sebepleri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır?

Cinsel isteksizlik sebepleri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda olan cinsel sorunlardan bir tanesidir. Cinsel isteğin azalması ve zamanla yok olması ya da cinsel uyarılma bozukluğu olarak da adlandırılır. Cinsel İsteksizlik, tiksinti şeklinde de kendisini gösterir. Cinsel istek, cinsel partner ile ilişkiye girme arzusu olarak tanımlanabilir. Sağlık açısından gerekli bir durumdur. Çeşitli şekillerde kendisini gösterir. Genelde; rüya görme, fantezi kurma, erotik içerikli materyallere karşı duyulan ilgi cinsel isteğin olduğunu gösteren unsurlardır. Beş duyu organından; işitsel, görsel, kokusal, duyusal ve tatsal algıların hepsi cinsel isteğin uyarılmasını sağlar.

Cinsel İsteksizlik Sebepleri

Beş duyu organı ya da cinsel organ vasıtası ile yapılan uyarılar sonucunda herhangi bir istek oluşmuyorsa, ortada bir problemden bahsedilebilir. Cinsel İsteksizlik nedenlerini anlayabilmek için türlerinden biraz bahsetmek gerekir. Primer olarak adlandırılan türünde ergenlik döneminden itibaren cinsel isteğin hiç olmaması durumudur.

Seconder denilen türünde ise öncesinde bir sorun olmayan, ancak sonrasında cinsel isteksizlik durumun baş göstermesi olarak kendisini ortaya koyar. Bir diğer neden de yaşam alışkanlıklarının, aşırı yorgunlukların, stresin vermiş olduğu isteksizliklerdir. Ancak bu durum geçicidir ve genel kategoride değerlendirilmez. Kadınlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Genelde kadınların %20’sinde bu durum gözlemlenir. Yaşa bağlı olarak da bu durum artar. 18-24 yaş arasındaki kadınlarda %32, 32-34 yaş arası kadınlarda %29,5, 35-39 yaş gurubundaki kadınlarda ise %37,6 oranında görülür. Sorunun kaynağı psikolojik olsa da hormonal dengesizlikler gibi fiziksel durumlarında etkisi vardır.

Genel olarak; biyolojik içgüdü, yeterli özgüven oluşması, cinsellikle ilgili daha önceden sağlıklı bir deneyim yaşanması, uygun bir partnerin bulunması, partnerin deneyimli olması, partner ile yalnız cinsel ilişkide değil, diğer alanlarda da paylaşımda bulunulması gibi faktörler sağlıklı bir cinsel yaşamın ve cinsel isteğin normal olduğunu gösterir. Yukarıda sayılan faktörlerden birinin ya da birkaç tanesinin olumsuz olması durumunda, cinsel isteksizlik meydana gelir.

Cinsel İsteksizlik Nasıl Tedavi Edilir?

Sorunun kaynağı %99 psikolojiktir. Öncelikle deneyimli bir jinekologdan ya da doktordan terapi alınmalıdır. Yapılacak olan kapsamlı bir muayene sonucunda, cinsel isteksizliğe neden olabilecek fizyolojik etkenler belirlenir. Fizyolojik etkenler için ilgili branş doktorları tarafından ilaç tedavisi uygulanır. Eğer sorun psikolojik ise hastalara belirli bir zaman aralığında cinsel terapiler uygulanır. Cinsel terapilerin süresi, hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cem Özlük

Op. Dr. Cem ÖZLÜK, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında Şırnak'ta mecburi görevini yerine getirmiş ve görevi esnasında 1500'ün üzerinde başarılı cerrahi vaka ile tamamlayıp üstün hizmet sertifikası almıştır. (Şırnak'ta bir günde dört farklı hastaya laparoskopik nefrektomi yani kapalı yolla kanserli veya çalışmayan böbreğin çıkarılması ameliyatını yaparak oldukça önemli bir başarıya imza atmıştır.) Amerika ve İtalya’da penoplasti (penis estetiği) ve vajinoplasti (vajina estetiği) alanlarında eğitim almış, Yurt dışında 200'ün üzerinde genital este ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Cem Özlük
Op. Dr. Cem Özlük
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube