Sertleşme sorunu nedir? neden kaynaklanır? tedavisi nasıl yapılır?

Sertleşme sorunu nedir? neden kaynaklanır? tedavisi nasıl yapılır?

Cinsel aktivitelerde penisin yeterli sertlik seviyesine ulaşamaması ya da sertliğini sürdürememesi olarak tanımlanabilir. Sertleşme sorunu, ilerleyen safhalarda cinsel birleşme yaşayamama gibi durumlara neden olur. Halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen bu sorunun geçerli olabilmesi için en az altı ay kadar sürekli olarak tekrarlanması gerekir. Bazen cinsel birleşme sırasında, bazen de mastürbasyon yaparken bu sorunla karşılaşılabilir.

Sertleşme Sorunu Neden Ortaya Çıkar?

Öncelikle sertleşme durumunda olan bir penisin nasıl olmasının gerektiğinin bilinmesi gerekir. O zaman sertleşme sorunu daha iyi anlaşılabilir. Cinsel birleşme sırasında penis vajina içerisine girerken dik yapısını korumalıdır. İçinde sönme ya da kıvrılma durumunda, sertleşme sorunundan bahsedilebilir. Penisin yapısında ya da sinir sisteminde bir problem yaşandığı zaman, kıvrılma ya da içeride sönme sorunları ile karşılaşılabilir. Bazı durumlarda sorunun kaynağı psikolojik olabilir. Bazı erkekler partnerin üstte olduğu pozisyonlarda bu durumu yaşarlar. Bu kaygı ile ilgili bir durumdur. Sorun iktidarsızlık fizyolojik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi psikolojik olarak da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda hem psikolojik, hem de fizyolojik olarak görülebilir. Genelde 40 yaş üstü erkeklerde fiziksel olarak görülür. 40 yaşından önce; şeker hastalığı, prostat sorunlarının olması, kalp hastalıkları, kronik alkolizm, aşırı sigara tüketimi, madde bağımlılığı, tiroid bezi hastalıkları ya da hormonal bozuklukların olması, nörolojik hastalıklar, yüksek tansiyon ve bazı ilaçların sürekli olarak kullanılması nedenler olarak sayılabilir.

Sertleşme Sorununun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikolojik nedenler, kadınlardaki vajinismus hastalığındakilere benzer. Bazı durumlarda vajinismustan kaynaklı sertleşme sorunu da yaşanabilir. Cinsel birleşme yaşayamayan erkek kendisini yetersiz hisseder ve kaygı bozukluğu yaşar. Bu durumda çiftlere cinsel terapi uygulanır ve sorunun kaynağı tespit edilerek, giderilmeye çalışılır. Sorun fizyolojik ise doktor tarafından verilen ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır. 5 PDE inhibitörleri grubu ilaçları genelde sertleşme sorunu için en çok kullanılan ilaç grupları arasında yer alır. Genelde bu tür ilaçların kullanımı ile sorunlar giderilir. Eğer cinsel terapiler ile birlikte ilaç tedavisi birlikte uygulanırsa sonuç daha etkili olur ve kısa zamanda elde edilir. Hastalığın ilerleyen safhalarında ise penis dokusu içerisine ilaç enjeksiyon edilir. Bazı durumlarda idrar kanalına da ilaçlar enjekte edilir. Penil protez denilen ameliyatlar da tedavilerde kullanılır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cem Özlük

Op. Dr. Cem ÖZLÜK, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında Şırnak'ta mecburi görevini yerine getirmiş ve görevi esnasında 1500'ün üzerinde başarılı cerrahi vaka ile tamamlayıp üstün hizmet sertifikası almıştır. (Şırnak'ta bir günde dört farklı hastaya laparoskopik nefrektomi yani kapalı yolla kanserli veya çalışmayan böbreğin çıkarılması ameliyatını yaparak oldukça önemli bir başarıya imza atmıştır.) Amerika ve İtalya’da penoplasti (penis estetiği) ve vajinoplasti (vajina estetiği) alanlarında eğitim almış, Yurt dışında 200'ün üzerinde genital este ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sertleşme sorunu
Op. Dr. Cem Özlük
Op. Dr. Cem Özlük
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube