Vajinismis nedir, evreleri nelerdir, tedavisi var mıdır ?

Vajinismis nedir, evreleri nelerdir, tedavisi var mıdır ?

Vajinismus %90 oranla psikolojik %10 oranında da doğuştan gelen genital alanın yapısal bozukluğundan kaynaklanan fiziksel bir hastalıktır. Tıbbi literatürde bu sorun vajinismus semptomu olarak da geçer ve kaygı bozuklukları içinde yer almaktadır. Diğer bir tanımla vajinismus, ön sevişme evresinde bir sorun yaşanmamasına rağmen birleşme anında kadının kaslarını özellikle de pubococcyoeus(PC) kaslarını istemsizce kasması sonucu cinsel birleşmenin yaşanamaması ya da çok zor olmasıdır.

Vajinismus sorunu yaşayanların çoğu, ilişki sırasında sadece vajen kaslarını değil aynı zamanda karın, bel ve kalça kaslarını da kasarlar. Cinsel ilişki sırasında yaşanan bu kasılmalar kişinin iradesi dışında gelişir. Tüm bu kasılmalara bağlı olarak da kişide ilerleyen zamanlarda miyalaji adı verilen kas ağrıları görülür.

Vajinismus Evreleri Nelerdir ?

Primer vajinismus

Kadının ilk cinsel deneyiminde ortaya çıkan vajinismus türüdür. Daha önce ilişkiye girmeyen kadın ilk deneyiminde bu sorunla karşılaşır. Buna birinci evre deriz.

Sekonder vajiinismus

Sekonder olarak adlandırılan bu vajinismus türü ise zorlayıcı tedavilerin ardından kendini gösterir. Hasta daha önce vajinismus problemini yaşamış ve genellikle uygun görülmeyen içki, çeşitli anestezik yöntemler ile kızlık zarını aldırmıştır. Geçici olarak vajinismus sorunu aşılmıştır. Yaşanılan en ufak bir travma sonucunda vajinismus sorunu tekrarlayabilmektedir. İşte bu durum zorlama vajinismus tedavileri sonucu ortaya çıkmaktadır.

Aparoni

Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus  bir tür aparonidir.

Disparoni

Ağrılı cinsel ilişki olarak adlandırdığımız disparoni;vajinismusa bağlı olabileceği gibi yapısal bazı sebepler sonucunda da ortaya çıkmış olabilir.

Vulvar Vestibulitis Sendrom

Vajinismus,disparoni ve anorgazmi gibi şikayetlerin ortaya çıkma sebebi kızlık zarının alt kısmının fazla hassasiyet göstermesidir.Buna vulvar vestibulits sendrom deriz.

Görüldüğü üzere vajinismusun birden çok çeşidi vardır ve kişinin problemine yönelik doğru tespit çok önemlidir. Bu sebeple vajinismusta öncelikli olarak jinekolog tarafından değerlendirme yapılması gerekir.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir ?

Vajinismus nedenleri kişiden kişiye değişir. Kimisinde psikolojik nedenler varken kimisinde de fiziksel nedenlerden kaynaklanan bir vajinismus sorunu olabilir. Psikolojik nedenler birden fazladır. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için kötü olduğunu, yalnızca erkeklerin faydalandığı bir şey olarak gören genç kız, ilişki sırasında bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlar, ilişkiye girerken huzursuzluk yaşar ve kasılır. Toplum ve aile gibi faktörlerin baskısı altında büyüyen kızlar, edindiği yanlış ve korkutucu ilk gece hikayeleriyle de bilinçaltında bir tür korku ve gerilim yaratır. Kişi zamanında yaşadığı bir cinsel istismar sonucu da psikolojik olarak cinsel ilişkiden kaçar ve korkar. Fiziksel nedenlere gelecek olursak doğuştan gelen genital alan ile ilgili yapısal nedenler bulunmaktadır. Bunların başında kızlık zarının normalden kalın, sert veya yüksek kenarlı olmasıdır. Kızlık zarının ortasında bulunan delik normalden küçükse kızlık zarının yüksek kenarlı olduğunu gösterir. Bu tür durumlarda da bu zar ameliyatla alınmalıdır. Normalde hiçbir sorun olmadığı halde kızlık zarının alınması vajinismus sorununu çözmez. Ancak kızlık zarı ile ilgili yukarıda anlattığımız doğuştan gelen anatomik sorunlar varsa cerrahi yöntemler tek çaredir.

Anatomik nedenler arasında dış genital alanın normalden küçük olması veya kızlık zarı kenarında yer alan “vestibulum” üzerinde ağrılı noktaların olması da vajinismus sebebidir. Vajina girişindeki ağrılı bölgeler ilişki sırasında kişinin kendisini kasmasına neden olabilir. Vajinismus hastalarında aslında ağrı olmadığı halde, ağrı olacakmış gibi bir korku oluşur ve kendilerini kasarlar. Vestibulit hastaları ise gerçekten canları acıdığı için kendilerini kasmakta ve ilişkiye engel olmaktadırlar. Jinekolog tarafından yapılan jinekolojik değerlendirme sonucunda kişinin cinsel ilişkide çektiği acının psikolojik mi, yoksa fiziksel bir etkene mi bağlı olduğunun ayrımını yapacaktır.

Kısacası vajinismus nedeni görüldüğü üzere birden fazladır ve çoğu hasta internetten yaptığı araştırmalarla kendisine teşhisini koyar ve çözüm için doktora gitmek yerine okuduğu yazıları uygulamaya çalışır. O sebeple bu hastalığın diğer bir adı da ‘Erteleme’ olarak bilinir. Çünkü hasta bunu zamanla tek başına aşabileceğini düşünür ve durmadan erteler. Araştırıp okuduklarıyla tedavi olabileceğini düşünür ki bu da hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Çünkü öncede belirttiğimiz gibi kişiden kişiye değişebilir bu durum ve kişinin kaçıncı evrede olduğu doktor kontrolünde tespit edilmelidir. Ardından kişiye uygun teşhis konulur ve tedavi ona göre ilerler. Tüm bunların doktor kontrolünde olması hastalığı kısa sürede aşabilmenizi sağlar.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir ?

Vajinismus tedavisi kişinin problemine yönelik uygulanır. Yani her vajinismus sorunu yaşayan çiftlere aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. Çünkü sorunun ortaya çıkma nedeni kişiden kişiye farklılık gösterir. Kiminde genetik faktörler etkiliyken kiminde de toplumsal faktörler etkilidir. Tedaviye bu farklılıklar tespit edildikten sonra başlanır.

Vajinismus tedavilerinde, terapistleri tarafından tercih edilen yöntemler uygulanır. Bunlar:

-Vajinismus Egzersizleri

-Cinsel Bilgilendirme

Vajinismus egzersizleri kişinin kendisiyle ya da eşiyle birlikte yaptığı egzersizlerdir. Bu egzersizler; dokunma egzersizi, kegel egzersizi ve parmak egzersizidir. Bu egzersizler kişinin kaslarını tanıyarak kontrol altına almasını öğrenmesi içindir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise cinsel bilgilendirmedir. Bu tedavideki amaç kişinin cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı bilgilerinin düzeltilmesidir. Çünkü vajinismus sorunu, kadınların genellikle evlenmeden önce duydukları yanlış bilgiler yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Vajinismus tedavisinde jinekologların değerlendirmelerinin önemi büyüktür. Kızlık zarı ve vajina ile ilgili doğuştan gelen yapısal problemler veya sonradan ortaya çıkan fiziksel engeller cerrahi yolla düzeltilmelidir. Yapısal bozukluktan kaynaklı vajinismus probleminde, zarın normalden daha kalın ve sert oluşu cinsel birlikteliği engellemektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz genetik bozukluklar kişide tespit edilirse ona uygun tedavi uygulanır.

Kısacası vajinismus tedavisi, kişinin probleminin tespiti ardından gelişen bir süreçtir.

Vajinismus Tedavisi Bana Pahalıya Patlar mı ?

Vajinismus problemi yaşayan kişilerin aklına gelen ilk soru ‘Pahalı mıdır?’ sorusudur. Vajinismus tedavisi ülkemizde özel merkezlerde yapılmaktadır. Bazı vajinismus merkezleri seans ücretlendirmesi yaparken bazıları ise tedavinin tamamı için paket ücret tarifesi uygular.

Seanslar genellikle 40 dakikadır. Tedaviler hemen hemen 3 ile 6 ay arasında sürebilir. Bu nedenle uzayan tedaviler maddi açıdan sorun teşkil edebilir. Paket ücretinde ise ilk seansta yapılan jinekolojik değerlendirme sonucunda vajinismus derecesine göre fiyat belirlenir.

Bu Tedaviyi Nerede Olurum ?

Günümüzde insanlar internet üzerinden sorularına rahatlıkla cevap bulabilmekteler. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta var, internet ortamındaki her bilgi doğru bilgi değildir. Tedavi yöntemlerini okuyarak kendiniz bir çözüm bulamazsınız. Doktor kontrolünde alınan tedavi vajinismusta kesin sonuçlar verir. Son zamanlarda ülkemiz vajinismus sorunu yaşayan kişilerin tedavisi ve bilinçlenmesinde başarılı bir yol katetmiştir. Artık çoğu ilde vajinismus tedavi merkezleri bulunmakta. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa gibi büyük şehirlerde rahatlıkla tedavi olabilirsiniz. Unutmayınız, cinsel sorunlar arasında tedavisi en rahat ve kolay olan problem vajinismustur.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cem Özlük

Op. Dr. Cem ÖZLÜK, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında Şırnak'ta mecburi görevini yerine getirmiş ve görevi esnasında 1500'ün üzerinde başarılı cerrahi vaka ile tamamlayıp üstün hizmet sertifikası almıştır. (Şırnak'ta bir günde dört farklı hastaya laparoskopik nefrektomi yani kapalı yolla kanserli veya çalışmayan böbreğin çıkarılması ameliyatını yaparak oldukça önemli bir başarıya imza atmıştır.) Amerika ve İtalya’da penoplasti (penis estetiği) ve vajinoplasti (vajina estetiği) alanlarında eğitim almış, Yurt dışında 200'ün üzerinde genital este ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Cem Özlük
Op. Dr. Cem Özlük
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube