Çiftlerde güven ilişkisi kurabilmek

Güvenli Biriyle Birlikte Olmak Tüm Kaygıları Yok Eder Mi?

Çiftlerde güven ilişkisi kurabilmek

Herkese Merhaba,

Bugün, Bağlanma Teorilerinin hayati bir mesele olduğunu biliyor muydunuz? Gelin birlikte öğrenelim.

Bağlanma teorisi, genlerimize işlemiş yakınlık kurma ihtiyacını temel alır. Tarih öncesi zamanlarda bile sadece kendilerine güvenen ve kendilerini koruyacak kimsesi olmayan insanlar av olmaya daha yatkınken, kendisiyle yakından ilgilenen birine sahip olanların hayatta kalma şansı artıyordu. 

Araştırma sonuçlarına göre , 3 tür bağlanma stili ortaya konuldu;

-Güvenli bağlanma

-Kaygılı bağlanma

-Kaçıngan bağlanma

Birer cümleyle tanımlamak gerekirse;

Kaçıngan bağlanma stiline sahip bireyler: sevgilerini göstermekte zorluk yaşayan

Kaygılı bağlanma stiline sahip bireyler: kıskanç, tatmin olmayan, güvensiz, korku ve kaygıyı sık yaşayan, sevildiğine inanmayan şüphe eden

Güvenli bağlanma stiline sahip bireyler ise: kendini ve karşısındakini mutlu edebilen , sağlıklı düşünebilen, açık ve net olan tiplerdir.

Fakat kişinin kendi bağlanma stilini değiştirmesi imkansız değildir. Biz insanların geçmişte kurdukları bağın stilini anlamadan farketmeden,bağlanma stiliyle sevgisini bir tutuyoruz. Belki de çoğu evliliği bitiriyoruz. Ya da yanlış ilişkiler inşa ediyoruz. Yıkılınca altında kalıyoruz. 

=En fazla şikayet ise Kaygılı bağlanan yani kıskanç tiplerle yaşayanlardan geliyor. Kaygılı insanlarla yaşamın en kolay yolu onlara karşı hep açık olmaktır. Şeffaf olmaktır. Beyaz yalan dahi atmamaktır. İstikrarlı ve güvenilir olmalısınız. Karışık mesajlardan uzak durmanız gerekir. Size sorduklarında tam olarak  nerede , ne yaptığınızı onları geçiştirmeden açıkça söylemeniz gerekir.Bu yaklaşım tarzı kıskanç partnerinizi güvenli hale getirip suları biraz olsun durultacaktır. 

=İlişkilerde güvenli tampon etkisi oluşturarak güvensiz partnerlerin ilişki tatmin düzeyini bir şekilde arttırıp güvenli stile çıkarabilirsiniz. Güven ortamında kıskançlık yönetilebilir hale gelir.

İstifadeli olması ümidiyle...

PSİKOLOJİK DANIŞMAN DUYGU ARSLAN TOPAL

Bu makale 12 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Duygu Arslan Topal

Ben, Psikolojik Danışman Duygu Arslan Topal. 1995 yılında Muğla’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerimi Muğla’da tamamladım. Ortaca Anadolu Lisesinden 2012 yılında mezun olduktan sonra üniversite eğitimine başladım. Lefke Avrupa Üniversitesi Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne devam ederken çeşitli alanlardan eğitimlere katıldım. 2018 yılında mezun olduktan sonra alanımla ilgili eğitim derslerine devam ettim. Çocuk ve ergenlerde dışavurumcu terapiler, Resim analizi ve Projektif testler, Pozitif Psikoloji, Oyun terapisi, Performans kaygısı, Yetişkinlerde BDT, Montessori Eğitimi, Etkin iletişim becerileri gibi alanlarda e-devlet onaylı sertifikalarımı tamamladım. Şimdi ise tüm birikimlerimi hayata geçirip insanların yollarına ışık tutmak için çabaladığım kliniğimde çalışmaya devam ediyorum. Çeşitli atölyeler ve çalış ...

Etiketler
Bağlanma Teorileri
Psk. Dan. Duygu Arslan Topal
Psk. Dan. Duygu Arslan Topal
Trabzon - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube