Çağın vebası obezite

Çağın vebası obezite

       2.1 milyar toplam hasta sayısı... 2 trilyon dolar toplam tedavi ücreti... Günümüzün vebası olan bu hastalık için tahminleriniz arasında kanser, şeker hastalığı (diyabet), böbrek yetmezliği olabilir. Ancak cevabımız OBEZİTE!

Bundan iki bin yıl önce kişi ne kadar kiloluysa o kadar güçlü ve kuvvetli sayılırdı. Şiirlerde kadınların güzelliği tombul yanaklarla anlatılırdı. Yıllar geçtikçe algılar değişti, zayıflık sağlık olarak nitelendirildi. Günümüzde hayatımızı esir alan reklamlar ve sosyal medya görselleri bu durumu
destekledi. Peki nasıl bu hale geldik?

Teknoloji temel ihtiyaçlarımızda en büyük yardımcımız haline geldi. Birinden haber almak için saatlerce yürünmesi gereken yollar arabayla dakikalar içinde katedildi, veya bir “Alo” tüm endişelerimizi giderdi. Yine aynı alo; bir öğünlük tokluk için saatlerce av izi süren insanoğlunu evlere mahkum etti. Artan nüfus, artan ihtiyaç demekti; işler arttı, hareket azaldı. Önce kıyafet bedenlerine bol x eklendi, sonra restorantların kişi başına sunduğu yemek porsiyonları arttı, uçak koltukları bile büyüdü beden kütle indekslerimize doğru orantılı olarak. En büyük ilaç firmalarının aynı zamanda en büyük çikolata markaları olması ise; bizi önce hasta edip sonra tedavi için kendilerine muhtaç etme kısır dögüsüne sokuyor. En ciddi örnekleri ise ergenliğe giriş yaşının kız çocuklarında 8’e kadar inmesi, kadın hastalıklarından en yaygını olan adet düzensizlikleri, erken menapoz olarak karşımıza çıkıyor. Yani gerçekten içimize kadar işliyor. Peki bu sinsi hastalığın en mahremimiz olan cinselliğimizi etkilediğini biliyor musunuz? Ya da şöyle soralım; kaç top model obez? Victoria Secret’ta XL beden iç çamaşırı var mı? Obez bir kadın ya da erkek hiç
zorlanmadan istedikleri her pozisyonda birlikte olabiliyorlar mı? Rahatça? Ne yazık ki hayır.

Bunlar tahminlerimiz değil, her yıl tedavi ettiğimiz yüzlerce hastadan duyduklarımız. Aksini düşünenler için biraz da bilim kouşsun. Yapılan araştırmalar obez bireylerde , cinsel doyumda kötüleşme, zevk alamama, cinsel ilişki sıklığının azalması, iktidarsızlık ve orgazm olamama; hatta kısırlığa kadar giden kötü tabloları gözler önüne seriyor. Bunları yaşayan kişilerde ilişkiler çatırdıyor, özgüven kayboluyor, ruhsal problemler baş gösteriyor ve bu duygusal boşluk sessiz ve dilsiz dostlar olan yemeklerle dolduruluyor. Kişi kilolarından dolayı yaşadığı sorunları yiyerek aşmaya çalışıyor. Bir kısır döngü daha! Daha derine inen başka araştırmalar da var tabii. Aşırı obez hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada ise; kilo vermeleri için uygulanan obezite cerrahisi sonrası sonuçlar umut verici. Operasyondan bir yıl sonra hastaların büyük çoğunluğunun cinsel hayatında ameliyat öncesine göre iyileşme olduğu saptanmış, yine aynı grubun yarısından fazlasının partnerlerinde cinsel istekte artma olmuştur. Yani verilen her bir kilo, fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu olarak değiştiriyor. Çözüm eve kapanmak mı? Sorunları kimseyle paylaşmamak mı? Hayır. On yıl sonraki ‘sen’ için şimdi harekete geçin! Kararın uygulamaya koyulduğu her an, her zaman kararsızlıktan daha erkendir. Sağlık kuruluşları, sağlık profosyonelleri, diyetisyenler ve biz hekimler hedefinize ulaşmak için yürüyeceğiniz yolda ışık olmak için her zaman yanınızdayız.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gürdal Ören

Op. Dr. Gürdal ÖREN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır.

2015 yılına kadar İstanbul’da çeşitli özel hastanelerde Genel Cerrah ve Başhekim olarak görev almıştır. 2015 yılından itibaren tamamen Obezite ve Metabolik Cerrahiye yönelen Gürdal Ören 900’den fazla başarılı obezite cerrahisi gerçekleştirmiştir. Türk Cerrahi, Türk Laparoskopik Cerrahi, Obezite ve Metabolik Cerrahi, IFSO(Uluslararası Obezite ve Metabolik Cerrahi Federasyonu) derneklerine üyeliği bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Özel Derindere Hastanesi’nde devam etmektedir.

Etiketler
Tüp mide ameliyatı
Op. Dr. Gürdal Ören
Op. Dr. Gürdal Ören
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube