Meme biyopsisi nedir ? niçin yapılır ?

Meme biyopsisi nedir ? niçin yapılır ?

Meme biyopsisi şu durumlarda yapılır:

Memede şüpheli bir kitle ya da bölge saptanmışsa,

Mamografide veya ultrasonografide şüpheli bir görünüm varsa,

Meme başından akıntı, meme başında döküntü, çekilme ya da çatlama mevcutsa.

Meme biyopsisinin riskleri:

Memede şişlik

Biyopsi yerinde kanama veya enfeksiyon

Meme şeklinde biyopsi yöntemine göre değişen ölçülerde değişiklikler

Biyopsi hiçbir şekilde kanser hücrelerinin yayılmasına ya da biyopsi bölgesinde dağılmasına yol açmaz.

Meme Biyopsi Yöntemleri:

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi

Kor İğne Biyopsisi

Stereotaksik Vakum Biyopsi

Ultrason Eşliğinde Biyopsi

MR Eşliğinde Biyopsi

Cerrahi Biyopsi

Biyopsi Sonrası:
Her ne tip olursa olsun, biyopsi sonrası biyopsi giriş yerlerine biraz baskılı olacak şekilde bandaj yapılır. Sütyenin hemen erken dönemde takılması ve her zamankine göre biraz sıkıca bağlanması önemlidir. Bu iki önlem olası meme içi küçük kanamaları baskılayarak devam etmesini ve genişlemesini önler. Çünkü memede bağ -destek- doku vücudun diğer yerlerine göre daha azdır ve kanama kolayca meme içerisinde dağılır. Bu da memede morarmayla belirti verir. Öte yandan her biyopsi sonrası az miktarda morluk olması doğaldır. Bu morluk kullanılan biyopsi iğnesinin kalınlığına göre değişir. Kor iğne biyopsilerinde daha çok morarma olur.

Ağrı her işlem sonrası az çok olacaktır. Bunun için parasetamol içeren basit ağrı kesiciler yeterli olur. İşlemden hemen sonra lokal anestezinin etkisi geçmeden alınması işlem sonrası konforu arttırır. Aspirin gibi kanamayı arttırıcı yan etkisi olan ağrı kesiciler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Cerrahi biyopsi sonrası kesi yerinde dikişler olur. Bunların alınma zamanı kullanılan dikiş materyaline göre değiştiğinden doktorunuzun tavsiyelerine uymanızda yarar vardır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ekmel Tezel

Prof. Dr. Ekmel TEZEL, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Japonya’da Nagoya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde doktora yapmıştır. Houston’da MD Anderson Cancer Center’da ve Düsseldorf’ta European Academy of Senology’de meme cerrahisi üzerine çalışmıştır. Halen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Türk Cerrahi Derneği, Ankara Meme Hastalıkları Derneği, Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği olmak üzere pek çok derneğin üyesi olan Prof. Dr. Tezel, Ankara Meme Hastalıkları Derneği yönetim kurulu üyesidir. Prof. Dr. Ekmel TEZEL özel muayenehanesi'nde hastalarını kabul etmekted ...

Etiketler
Meme biyopsisi riskleri
Prof. Dr. Ekmel Tezel
Prof. Dr. Ekmel Tezel
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube