Vücudumuza canlılık veren tiroid hormonlarını salgılayan, boynumuzun ön kısmında yer alan tiroid bezi, hayati fonksiyonları etkilemesi nedeniyle önemi bir organdır.
Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu eskiyle tiroid bezinden T3 ve T4 adı verilen hormonlar salgılanır. Bu hormonların aşırı olması durumunda hipertiroidi adı verilen sinirlilik, çarpıntı, ellerde titreme, kilo kaybı gibi şikayetlere neden olan hastalık belirir. Tam tersi hormonların az salgılanması durumunda ise hipotiroidi denilen ve kilo alma, hareketlerde yavaşlama, nabız ve tansiyonda düşme, uyku hali gibi şikayetlere neden olan hastalık belirir.
Tiroid bezinin cerrahi hastalıkları nelerdir?
Başlıca Tiroid kanseri, ilaçla kontrol edilemeyen hipertiroidi için yapılsa da en sık tiroid bezinde yer alan nodül adı verilen yumruların kanser şüphesi veya kanser olması durumunda yapılmaktadır.
Tiroid ameliyatlarında riskler nelerdir?
Kanama ve enfeksiyon gibi genel risklerin dışında bu bölge ameliyatlarında özel olan riskler şunlardır: komşuluğu nedeniyle ses tellerine giden sinir yaralanmasına bağlı geçici veya kalıcı ses kısıklığı, yine komşuluğunda yer alan ve kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid bezlerinin zedelenmesine bağlı geçici veya kalıcı kalsiyum düşüklüğü.
Ameliyat esnasında sınıf monitörü kullanılıyormuş. Bu riski sıfırlıyor mu ?
Son yıllarda geliştirilen bu cihazlarla ameliyat sırasında tiroid bezine komşu sinirin fonksiyonu anlık gözlenebiliyor. Ancak hangi tetkik veya cihaz kullanılırsa kullansın risk sıfır değildir. Bu teknikler ihtimalleri azaltmak içindir.
Ameliyat sonrası yemek ne zaman yenilir?
Aksi bir durum yoksa ameliyat sonrası 4. saatten itibaren yemek başlanılır.
Ameliyatta tiroid bezinin tamamı alınmak zorunda mıdır?
Hastalık tiroid bezinin her iki tarafında ise tamamı alınır. Sadece bir tarafta ise o kısım alınır. Mikro kanser dışında ki diğer kanserlerde ise hastalık tek taraflı görünse de tüm tiroid bezi alınır.
Tiroid bezinin cerrahi hastalıkları nelerdir ?
