Çağın en büyük bağımlılıklarından biri:alışveriş bağımlılığı

Çağın en büyük bağımlılıklarından biri:alışveriş bağımlılığı

Omyomani ya da alışveriş bağımlığı, insanların alışveriş yaparak kendilerini mutlu hissetmeleri, rahatlayıp gevşemeleri gibi belirtiler sonucunda alışveriş yapma eylemine bağımlı olmaları anlamına gelmektedir. Alışveriş bağımlılığı, sık rastlanan bağımlılık türlerinden biri olarak görülmektedir. Herkes alışveriş yaparken kendini huzurlu ve mutlu hissedebilir. Bununla beraber, alışveriş bağımlısı olan birinde alışveriş artık bir gereklilik durumu oluşturmuş, kişi zorunlu ihtiyaçlarını karşılama dışında da bütçesine aşan keyfi harcamalar yapmaya başlamıştır. 

Keyfi yapılan alışverişler, o anlık kişiye bir rahatlama sağlasa da daha sonrasında pişmanlık ve suçluluk duygularının yoğun yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Alışveriş yaparken kişi oldukça dürtüsel davranmaktadır. Kendini kaygılı, üzgün veya öfkeli hissetmesi alışveriş yaparken geçmiştir. O an dürtüsel olarak kendini rahatlatma eylemi bulmuştur. Sonrasında ise bireyde sıkıntı, utanç ve kişisel olarak onu alışveriş yapmaya iten ruh hali belirmeye başlamaktadır. Maddi durumun sıkıntıya girmesi ve kişinin hayatında alışveriş yapmaktan ötürü doğan problem alanlarının artmasıyla beraber alışveriş bağımlılığı bir kısır döngü halini almaktadır. 

Alışveriş Bağımlılığında Neler Yapılması Gerekmektedir?

Mutsuz, huzursuz bir ruh hali içerisindeyken alışverişe çıkma dürtüsünün de daha çok ön plana çıktığının farkına varılmalıdır. 

Kişi, alışveriş yapma dürtüsüne karşı koymak için alışverişte kendisini engelleyecek bir tanıdığı ile alışverişe çıkabilir. 

Alışveriş için uyarıcı olan alışveriş merkezleri gibi ortamlardan uzak durmak gerekmektedir.

Alışveriş bağımlısı olan kişinin bunun artık bağımlılık boyutunda olduğunu kabullenmesi gerekmektedir.

Kişinin hayatında problem yaratan bu bağımlılıktan kurtulmak için profesyonel yardım alması şarttır. 

Hatice Vildan Yıldız

Etiket: alışveriş bağımlılığı, alışveriş bağımlısı, alışveriş bağımlılığından nasıl kurtulunur, bağımlılık psikolojisi

Google: “Omyomani ya da alışveriş bağımlığı, insanların alışveriş yaparak kendilerini mutlu hissetmeleri, rahatlayıp gevşemeleri gibi belirtiler sonucunda alışveriş yapma eylemine bağımlı olmaları anlamına gelmektedir. Alışveriş bağımlılığı, sık rastlanan bağımlılık türlerinden biri olarak görülmektedir. Herkes alışveriş yaparken kendini huzurlu ve mutlu hissedebilir. Bununla beraber, alışveriş bağımlısı olan birinde alışveriş artık bir gereklilik durumu oluşturmuş, kişi zorunlu ihtiyaçlarını karşılama dışında da bütçesine aşan keyfi harcamalar yapmaya başlamıştır.” Alışveriş bağımlılığı ile ilgili yazımız yayındadır.

İyi okumalar dileriz.

Bu makale 10 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız

Uzman Klinik Psikolog Hatice Vildan Yıldız, Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü 2017 yılında başarıyla tamamlamıştır. Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde masterını tamamlamış olup diğer masterını da İstanbul Zaim Üniversitesi' nde PDR bölümünde sürdürmektedir.  Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibinden Bilişsel Davranışçı Terapi  eğitimini ve Yrd. Doç. Dr. Nevin Dölek'ten de Kısa Süreli Çözüm Odaklı terapi eğitimini almıştır.Çocuk testleri ve MMPI  testlerine dair eğitimi tamamlamış olup uygulamalar yapmaktadır.  Ergen ve yetişkinlerle bireysel terapiler yapmaktadır. Depresyon, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk,travmaya bağlı sorunlar, fobiler, ilişki sorunları, yaşama dair sorunlar, öncelikli ilgi alanları olmakla birlikte, genel olarak tüm psikolojik bozukluklarla çalışmaktad ...

Etiketler
Alişverişe yönelik öneriler
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube