Bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir ?

Bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir ?

Bulimia nervoza kontrolsüz ve çok fazla miktarda yiyeceği kısa bir zamanda yeme isteği ile oluşan psikolojik bir rahatsızlıklıktır. Kısaca tıkanırcasına yemek anlamına da gelir. Kişi daha fazla yemek ve kilo almamak için yiyecekleri çıkarma eğilimine girer. Kusma ve laksatif kullanımına başlar.

 


Bulimina nervoza kimlerde görülür?

Genel popülasyonun ancak %1 ini kapsayan bu rahatsızlığın çoğunluğu kadınlardır. Kadınlar,erkeklere oranla 10 kat daha sık bu rahatsızlığa kapılırlar. Başlama yaşı ise yaklaşık 16-18dir.


Bulimia nervoza belirtileri nelerdir?

-Tıkanırcasına yeme ilk belirtilerindendir.

-Kilo almaktan kaçınmak için kusma,laksatif kullanımı ve lavman gibi yollara başvurulur.

-Tıkanırcasına yeme en az 3 ay süreyle haftada en az iki kere tekrarlanır.

Bulimia ve Anoreksiya nervoza hastalığı arasındaki farklılıklar nelerdir?

-Anoreksiklerin bedensel farkındalıklarını yitirmiş olmalarına karşın bulimikler kendilerinin farkındadırlar.

-Anoreksiya nervoza da hastaların cinsel deneyimleri çok az ya da olmamıştır. Bulimik hastalarda ise libido artabilir ve cinsel olarak aktiftirler.

-Bulimik hastalar daha dışadönük ve dürtüsellerdir.

Her iki rahatsızlığın(anoreksiya ve bulimia) tedavisinde de; bilişsel davranışçı terapi,dinamik psikoterapi,farmakolojik tedavi kullanılabilir. Bu hastalık psikotik süreçleri yani içgörüden yoksun düşünce örüntülerini içerdiği için mutlaka aile veya 3. Kişi desteği gerekmekte maalesef tedavilere direnç olduğunda ölüme dahi sebebiyet verebilmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı M. Berk KARAOĞLU, Eskişehir doğumlu olup kendi adı ile kurduğu çocuk, ergen ve yetişkin birimlerinden oluşan Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi'nde danışanlarını görmektedir. Psikoloji eğitimini 2009 yılında Ankara'da lisans düzeyinde tamamladıktan sonra aynı üniversitenin hastanesi olan Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde yaklaşık 2 sene görev yapmıştır. 2011 yılında Yedek Subay olarak bir yıl süren askerlik hizmetini psikolog olarak GATA TSK Ankara Özel Bakım Merkezi’nde tamamlamış ve akabinde Özel Kent Hastanesi'nde yaklaşık 3 sene "Psikolog" olarak görev yapmıştır. T.C Sağlık Bakanlığı'nın Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları sınavını da başarı ile geçerek "klinik uygulamalarda görev yapabilme hakkı"nı elde etmiştir.  Klinik Psikoloji alanlarında görev alabilme yetkisinin y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Bulimia nervoza tedavisi
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube