Bıyık ekimi hakkında merak ettikleriniz

Bıyık ekimi hakkında merak ettikleriniz

Erkeklerde bıyık cinsiyet belirteci olarak en önemli etkenlerden biridir ve bıyık olmaması kişide ciddi sosyal sorun yaratabilmektedir.Bıyığın hiç olmaması gibi seyrek olması,bir bölgede çıkmaması,yara veya yanık izi olması,saçkıran gibi sebeplerle dökülmesi de aynı şekilde kişide ciddi estetik sorun yaratabilmektedir.

Bıyık ekimi yapılan sorunlar;

Köseliğe bağlı olarak hiç çıkmaması,Seyrek olması,Yara,ameliyat,yanık izi olması,Saçkıranla bir kısmının dökülmesi,İnce olması,Simetrik olmaması.

Bıyık ekiminde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar;

Kötü yapılmış bir bıyık ekimi kişiyi mutlu edeceğine ekim yaptırdığına pişman dahi edebilir bu sebeple ekim yaptıracak kişi aşağıda yazan ayrıntıları ekim yapacak doktora mutlaka sormalı,olumlu ve tatmin edici yanıt almalıdır.

Mümkünse sakalın gereksiz boyun alanlarından alınan kökler ekilmelidir çünkü sakal kılları bıyık kıllarının yapısıyla aynıdır.
Köklerin tamamı tekli ekilmelidir,2-3 kök içeren greft şeklinde ekilmesi halinde tıraş olunduğunda ciltte çok çirkin görünene demet şeklinde bıyık görünümü olur.

Köklerin ekim açısı 25-30 derece olmalıdır daha dik ekilen bıyıklar çalı gibi görünmesine sebep olur ki kişi bıyıklarını uzatırsa karşıya doğru diken gibi çıkar.

Ekim asla kanal açılarak yapılmamalıdır çünkü kanal açma aletleri 2 mm - 2.5 mm lik kesiklere sebep olur ve bunlar ciltte çukurluk yapar kişi bıyıklarını keserse bu çukurluklar kötü görünür.Ekim 0.6 mm lik kesici olmayan delici iğneler kullanılarak yapılmalıdır bu şekilde ekim yapıldığında jiletle tıraş olunsa dahi ciltte çukurluk görünmez.

Bıyık ekimi sadece doktor tarafından yapılmalıdır çünkü bıyık ekimi yardımcı personellere yaptırılmaması gerekecek kadar ayrıntılı bir girişimdir.

Kökler alındığı anda bekletilmeden ekilmelidir çünkü biriktirilip sonradan ekim yapılması köklerin uzun süre oksijensiz kalıp ölmesine sebep olabilir.

Bu ayrıntılara dikkat edilmesi halinde ekilen her kök tutar ve çıkan bıyıklar doğal bıyıklardan fark edilmeyecek kadar doğala yakın bir görünümle çıkar.

Unutulmaması gereken en önemli konu bıyık ekimi saç ekimi gibi değildir ve mutlaka bu konuda tecrübeli doktora yaptırılmalıdır.

Hayatınız boyunca yüzünüzün en görünen alanında taşıyacağınız bıyıklarınızı ektirmeden önce ciddi şekilde araştırmalı ve yeterli bilgi edindiğinizi düşündükten sonra karar vermelisiniz.

Erkeklerin erkek hormonlarının etkisiyle ergenlikten sonra çıkan yüz bölgesi kılları kimlik oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir.

Bunlardan en önemlilerinden biri de bıyıktır, sadece gösellik değil aynı zamanda siyasi düşünceyi ifade etmek, yada karşısındakine “burma” ile bir şeyler anlatmak gibi amaçlarla da kullanılır.

Yukarıda bahsedildiği gibi bıyıkların çıkması erkeklik hormonu testosteron daha doğrusu aktif formu olan DHT (Di Hidro Testosteron) etkisiyle olur. Tabi hormon var olan kökün gelişimini sağlar yani temelde kökler olması gerekir. Kök yoksa bıyık hiç çıkmaz, azsa seyrek çıkar.

Gür Bıyık Çıkması İçin Ne Yapılır?

Aslında yapılabilecek fazla bir şey yoktur. İnsandaki diş sayısı gibi doğuştan sayısı bellidir. Tamam diş gibi herkeste aynı sayıda değildir ama sayı genetik olarak belirlenmiştir. Çıkma süresi de kişiden kişye çok değişir bazen 16 yaşında çıkarken bazen 21 yaşını bulabilir. Her ikisi de normaldir ve genetik kodlarla belirlenmiş bir sonuçtur.

Jilet Vurmak Bıyığı Gürleştirir mi?

Hayır sayıyı ve sertliği değiştiremez. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu net bir şekilde ortaya konmuştur. Her ne kadar halk arasında böyle bir inanış olsa da deneysel çalışmalarla aksi tespit edilmiştir. Yani jiletle kazımak kıl kalitesine olumlu yada olumsuz etki yapmaz.

Sakal Bıyık Serumu İşe Yarar mı?

Evet yarar ancak sadece üreticinin para kazanma işine yarar, kullanıcıda en küçük bir etkisi dahi olmaz. Yukarıda bahsedildiği gibi yüz bölgesindeki kıllar erkeklik hormonuyla kaliteli hale gelir. Dışarıdan uygulanacak ürünlerin etkisi olmaz.

Sarımsak Kullanımı; Sarımsak sadece saçkıranda etkilidir bu etkisini bölgeyi tahriş edip gelen kan miktarını artırarak yapar bunun dışında seyrek bıyığa etkisi olmaz. Etrafınızı boşuna kokutmayın, canınızı boşa yakmayın. Benzer şekilde badem yağı, zeytin yağı gibi doğal ürünlerin de etkisi olmayacaktır.

Bıyık Gürleştirmek; Bu konuda en doğru yaklaşım var olan bıyığınızla barışık olmaktır, filmlerdeki yada dizilerdeki (özellikle Burak ÖZÇİVİT) gür bıyıklı artistlere bakıp komplexe girmek yerine kendinizle barışık olup böyle yaşamayı deneyin. Ancak bu konuda başarılı olamıyorsanız ilaa “gür bıyıklarım olsun” diyorsanız bunun tek çözümü bıyık ekimidir. Böylece istediğiniz şekil ve istediğiniz sıklıkta bıyıklara sahip olabilirsiniz. Tabi bu okuyup balıklama atlamamalı ve işlemin ayrıntılarını iyi araştırmalısınız. Yoksa “kaş yapayım derken göz çıkarmak” gibi her biri farklı yerlere bakan şekilsiz bir pos bıyığınız olur.

Araştırmanızda dikkat edeceğiniz husular ayrı bir sayfada ele alınmıştır ama özetle şunlar söylenebilir; Ekiminizi yapacak kişinin uzman doktor olduğundan emin olun yardımcı personellere ekim yaptırmayın, kesinlikle kanal açılmadan iğne ile ekim yatırın, kullanılacak iğnelerin kalınlığının 0.6 mm olduğundan emin olun, köklerin 30-35 derece açıyla ekilmesini (yatay ekin şeklinde değil sayısal konuşun) isteyin, eğer varsa sakalın gereksiz boyun kısmındaki kıllardan ekilmesini söyleyin.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Bıyık ekimi nasıl yapılır
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube