Hemoroidler kalın barsak kanseriyle karışır mı?

Hemoroidler kalın barsak kanseriyle karışır mı?

Sağlık sorunları arasında en çok görülenler arasında yer alan ‘ Hemoroit’in başlıca en sık özelliği olan makatta kanama, hemoroit hastalığı haricinde barsak kanseri öncelikli olmak üzere daha birçok hastalığın işaretçisi olabilmektedir.

Dışkılama esnasındaki makattaki kanamalar, hemoroit hastalığında olabildiği gibi, en başta hayatı tehdit eden kalın barsak kanseri olmak üzere, anüs yırtığı, barsak iltihabı gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Toplum da ‘basür’ veya ‘mayasıl’ olarak bilinmekte olan hemoroit, anüsteki yastıkçıkların yerlerini terk etmesi ve sıkışıp kanama ve ağrıyla kendini gösteren yaygın bir rahatsızlıktır.En sık oluşma sebebi uzun süren kabızlıktır veya şiddetli ishal ataklarıdır. Kalıtsal sebeblerde diğer sık görülen bir nedenidir.

Toplumda çok yoğun sıklıkta görülen hemoroit’in ana sebebi yanlış büyük abdest  alışkanlığı ve uygun olmayan ıkınma davranışıdır.

Hemoroit’in İki çeşidi vardır. İç hemoroit çoğunlukla ağrı olmadan seyreder. Dış hemoroit ise kan pıhtılaştığında tromboze hemoroit oluşur ve aşırı şiddette ağrılı seyreder.

Hemoroit olanlarda en çok görülen şikayetler makatta kanama, makatta şişlik oluşumu, kimi zaman kaşıntı kimi zaman akıntıdır. Hemoroit teşhisi  muayene ve ışıklı kamera ile bakma (rektosigmoidoskopi) ile konulur. Makattaki kanama hemoroid hastalığından kaynaklanabileceği gibi kalın barsak kanserinin de habercisi olabilir. Makattaki kanama kalın barsak kaynaklı birçok hastalığın( çatlak, apse,fistül,polip,divertikül vb) belirtiside olabilir. Bu durumda hiç beklemeden doktora başvurulmalıdır.

HEMOROİTTEN KORUNABİLİRMİYİZ?

Şu önerilere uyarak korunabiliriz.

1-Aşırı ıkınmama

2-Düzenli dışkılama

3-Düzenli gıda tüketimi(bol su tüketimi, bol meyve ve sebze, lifli gıdalar)

4-Aşırı ağırlık kaldırmama

5-Makatı hasarlayacak maddelerden geri durma(alkol, acı,baharat)

Obezite, sigara alışkanlığı,alkol,yoğun kahve tüketimide hemoroit gelişimini tetikleyebilir.Liften zengin posalı gıdalar diğer tedavi yöntemleriyle birlikte hemoroit tedavisinde iyileşmeye katkı sağlar.

HEMOROİT’İN TEDAVİSİ NASIL OLMALI?

Öncelikli olan hastalığın kesin tanısının konulup evresinin tesbiti gerektir. Beirtilerin altındaki yatan nedenin kanser, divertikül,kolit benzeri daha önemli hastalıkların atlanmaması ve dışlanması için çok önemli ‘KOLONOSKOPİ’ gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması zorunluluktur. 

Hemoroit teşhisi netleştikten sonrası yapılacak tedavisi, hastalığın derecesine göre değişir. Çok erken olgularda(1. Ve 2. Evrelerde) diyet tavsiyesi, dışkılama alışkanlığı  ayarlanması, bazı ilaç ve bitki önerileridir.

Derecesi artan olgularda(evre 2,3,4) sarkan hemoroidlerin sabitlenmesi yöntemi anoskopla müdahaleyle çözümlenir.

AYAKTAN HASTANEYE YATMADAN HEMOROİT TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Endoskopik yöntemlerde olduğu gibi hastaneye yatmadan uygulanabilen, skleroerapi enjeksiyonu(kurutucu madde uygulaması), bant uygulaması, laser infrared gibi yöntemler maharetle uygulandıklarında başarı yüzdesi artmaktadır. Böylece hiç ağrı olmadan yapılan bu teknik yöntemlerle ameliyat gerekliliği dışlanır.

İleri seviyedeki (4.derece) iç ve dış hemoroit varlığında yüksek Teknolojik cihazlarla LASER, klasik cerrahi, PPH Stapler, ultrasonik disektörle yapılan ameliyatlarla hasta için konforlu ve başarı oranı yüksek ağrısız ameliyatlar yapılmaktadır.

Bu makale 2 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2006 - 2008 yılları arasında Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında askerlik vazifesini yerine getirmiştir. Ayrıca Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, gastroenterolojik cerrahi, meme cerrahisi, laparoskopik fıtık cerrahisi,endokrin ve varis cerrahisi alanlarında operasyonlar gerçekleştirmekte ve tedavi vermektedir. Kamerayla kapalı fıtık, kasık fıtığı, kapal ...

Etiketler
Hemoroid
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube