Bipolar bozukluk, diğer adıyla manik depresif hastalık

Bipolar bozukluk, diğer adıyla manik depresif hastalık

Bipolar bozukluk, diğer adıyla manik depresif hastalık, kişinin ruhsal durumunun bir uçtan öteki uca doğru olağandışı değişimini ifade eden bir ruh sağlığı sorunudur. Bu uçlar depresyon ve mani dönemleri diye adlandırılmakta ve her bir dönem birkaç gün ya da daha uzun sürebilmektedir. Yıl içerisinde bazı kişiler 1 veya 2 atak geçirebilirken, diğerleri daha fazla ve yoğun atak yaşayabilmektedir.

Günlük yaşamda hemen herkes belli zamanlarda ruhsal durumlarında inişler ve çıkışlar yaşayabilir. Ancak bipolar bozukluk yaşayan kişilerde bu iniş ve çıkışlar daha ağır geçmekte; kişinin ailesiyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini, iş, okul performansını, maddi durumunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Bipolar bozukluk, tedavisi olan bir hastalıktır. Doğru teşhiş ve tedavi ile kişi yaşamını kaliteli bir şekilde sürdürebilir.

Mani Dönemi

Mani döneminde

• Olağandışı bir mutluluk hali ve kendini enerjili hissetme, • Uyku ihtiyacında azalma, • Her zamankinden daha konuşkan olma, • Kendine olduğundan daha fazla güvenme ve risk taşıyan davranışlara yönelme, • Düşüncelerin peşi sıra ve birbiriyle yarışırcasına ilerlemesi, • Dikkati sürdürmekte güçlük gözlenmektedir.

Hipomani Dönemi

Mani döneminden daha hafif belirtilerle seyreden bir dönemi ifade etmektedir. Genellikle bu dönemde kişiler kendilerinde bir değişim olduğunu fark etmeyebilirler. Yakınları ya da arkadaşları tarafından olduğundan farklı davrandıkları gözlenmektedir. Hipomaniye genellikle psikotik belirtiler eşlik etmez. Hipomani döneminden depresyon dönemine geçişler görülebilmektedir.

Bu makale 7 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Rojin Nazik

Rojin Nazik İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimini yüzde elli burslu olarak tamamlamıştır ve eğitimini üstün başarısından dolayı erken bitirmiştir. Lisans eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlamıştır. Milano- Bicocca üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır. Profesyonel yaşantısında İstanbul'da Bilfen Koleji , Doğa Koleji gibi eğitim kurumlarında ve özel eğitim merkezlerinde çalışmış, Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde çalışmış, psikolojik danışmanlık merkezlerinde çocuk,ergen ve yetişkinlerle bireysel psikoterapi yapmıştır.Terapilerde ağırlıklı olarak Bilişsel Varoluş Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Model yaklaşımlarını kullanmaktadır.  Lisans eğitimi sırasında, İstanbul'da Reem Nöropsikiyatri Merkezi asistan Psikolog olarak görev yapmıştır.Ve ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Psk. Rojin Nazik
Psk. Rojin Nazik
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube