Beslenme ve motivasyon

Bu yazıda motivasyonun diyet ve sağlıklı beslenme konularındaki etkisinden bahsettim.

Beslenme ve motivasyon

               Birçok işi bir amaç doğrultusunda yaparız. Bu işlerden başarı elde etmemiz için bazen çok çalışmamız gerekebilir. Bunun için ihtiyacımız olan en önemli şey ise motivasyondur. Motivasyonumuz yoksa başarılı sonuç elde edemeyiz hatta çoğunlukla işi de tamamlayamayız. Yapmam gereken bir iş olduğunda ve asla oturduğum yerden kalkamıyorsam eksiğin ne olduğunu düşünüp dururum. Tembel bir insan mıyım? Başarısızlığa mı alışkınım? Neden bir türlü başlayamıyorum, erteleyip duruyorum? Bunun gibi soruları kendime sorup dururum ve eksik olan şeyi bulurum. Evet cevap '' motivasyon eksikliği''. 

 

               Motivasyon eksikliği birçok nedenden kaynaklanabilir. Mesela daha önce çokça denemiş hepsinde başarısız olmuşsunuzdur ve o nedenle tekrar denemek istemezsiniz çünkü başarısız olacağınıza inanırsınız. Kendinize güveniniz yoktur, belki de başkalarının size güveni yoktur. Yapamayacağınızı size kabul ettirmişlerdir. Öncelikle söylemeliyim ki eğer böyle bir durum varsa lütfen acilen bundan kurtulmaya çalışın. Başarınız ve başarısızlığınız sadece sizi ilgilendirir. Başarılı olmak istiyorsanız - ki bunu kim istemez- bunu sadece kendiniz için isteyin ve motivasyonunuzu bulun. Bazen motivasyon kaynağımız başkaları olabilir evet bu kabul edilebilir bir şey. Birini mutlu etmek, onun için başarı elde etmek bizi de mutlu eder. Ancak sadece birini mutlu etmek için aslında kendi istemediğimiz bir şeyi yapmamalıyız veya sonucu iyi olan bir şeyi birinin inadına da yapmamalıyız, unutmayın sadece kendimiz için...

 

                  Motivasyonla ilgili konuşacak çok şeyim var aslında öğrenilmiş çaresizlik, öz güven bunların hepsinden bahsetmek istiyorum ancak bir noktada beslenme ve motivasyonu bağlamalıyım.

             

                  Beslenme zaten temel ihtiyaçlarımızdan biriyken gerçekleştirmek için neden motivasyona ihtiyacımız olsun diye düşünebilirsiniz. Tamamıyla doğru beslenmeyi başarabiliyorsanız haklısınız da. Ancak çoğu insan beslenme alışkanlıklarını değiştirirken, daha sağlıklı beslenmeye karar verdiğinde, kilo almak veya vermek için uğraşıyorken aslında bunun ne kadar zor olduğunu fark eder ve birkaç başarısız deneme yaşadıktan sonra da motivasyonunu kaybeder. Asla yapamayacağını düşünür durur. Üstelik bunu çok fazla dinlendirir, örneğin her şeyi yapmasına rağmen kilo veremediğine kendini ve etrafındakileri ikna eder bu nedenle artık denemek bile istemez. Bunun zor olduğunu biliyorum. Tekrarlayan başarısızlığı ve öz güven kaybını biliyorum. Bunu anlamak için deneyip kilo verememiş olmak gerekmez herkes farklı bir konuda da olsa yaşamıştır bunu. Öncelikle kendimiz için ne istediğimize karar vermeliyiz. Örneğin ideal kilomdayım ama sağlığım için beslenme düzenimin yanlış olduğuna karar verdim. Öncelikle araştırma yaparım veya bir uzmana danışırım. Bu durumda amaca ulaşmak için koyacağımız kurallar ve yapmamız gereken çalışma uygulanabilir olmalı. Birden, bizi çok da zorlayacak değişikliklere adım atmamalıyız. Sürdürülebilir alışkanlıklar edinmeliyiz, kendimizi zorlarsak başarımız uzun vadede kalıcı olmayacaktır. Zamanla motivasyonumuz kaybolursa eski alışkanlıklarımıza geri dönebiliriz. Bu nedenle yapmaya çalıştığımız şeyi hedef alıp inanarak o yolda ilerlemeliyiz.

 

                  Motivasyonumuzu kaybettiğimizi düşündüğümüz anda pozitif durumlara odaklanabiliriz. Örneğin kilo vermek istiyorsunuz ve diyettesiniz ancak o hafta tümüyle diyete uymuş olmanıza rağmen kilo veremediyseniz nasıl olsa veremiyorum deyip diyetinizi bozmak yerine en azından almamışım ve kilomu korumuşum diyerek motivasyonunuzu sağlayabilirsiniz. Eğer gerçekten kilo vermek istiyorsanız bunu yapmamanız için hiçbir engel yok yalnızca sizi yükseltecek durumlar yaratmaya gayret edin. Kendinizi destekleyin, ödüllendirin, affedin, övün. Sizi kimsenin durdurmasına izin vermeyin ve gerekiyorsa destek alın. Bir liste hazırlayın sizi motive eden ve kendinize güveninizi zedeleyen şeyleri not edin. Kötü olanlardan uzak durun çünkü onlar başarmanızın önündeki engellerdir. 

                 

                  Bunu okuduğunuzda hemen o koltuktan kalkın ve amacınız doğrultusunda yol almaya başlayın. Hedeflerinizi belirleyin, motivasyonunuzu bulun, kendinizi bulun. Unutmayın ki istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz çünkü güç sizsiniz.

                                                           Sevgiyle kalın...

 

NOT: ''Başlamak için mükemmel olman gerekmiyor ama mükemmel olmak için başlamalısın.'' 

                                                               Zig Ziglar

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Asya Can

Merhabalar ben Diyetisyen Asya Can. 1998, Samsun doğumluyum. İlk ve ortaöğretim sürecimi Samsun'da tamamladıktan sonra lisans eğitimim için Ankara'ya gittim. Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Lisan eğitimimde dönem içi stajlarımı Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi-Genel Hastane, Ankara Yıldız Yemek Şirketi, Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi Mutfağı, Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Samsun Kadın Doğum Ve Çocuk  Hastalıkları Hastanesi ve Samsun Tıbbi Onkoloji Kliniğinde tamamladım. Şuanda Samsun Atakum'da bulunan My Diet House bünyesinde danışan kabul etmekteyim. Burada verdiğim yüzyüze beslenme danışmanlığı hizmetinin dışında sosyal medya hesaplarım üzerinde online diyet danışmanlığı hizmeti de vermekteyim. Ayrıca Samsun ve Bafra'da bulunan Özel Diyaliz Me ...

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Asya Can
Dyt. Asya Can
Samsun - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube