Bel kayması tedavisi

Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması tedavisi


Bel Kayması Tedavisi

Bel kayması tedavisinden önce, bel kayması nedir sorusunu cevaplayalım. Omurgamızı oluşturan omur kemikleri birbirleri üzerinde bir düzen İçeresinde dizilirler. Normalde omurların ön ve arka kenarları, bir alt ve bir üst omurun kenarları ile aynı hizadadır. Omurlar birbirlerine, ön kısımda diskler, arka kısımda faset eklemler yardımı ile bağlanır. Bel kayması, bir omurun diğerinin üzerinde genellikle öne doğru yer değiştirmesidir. En sık nedenleri; yaşla birlikte gelişen disk ve faset eklem dejenerasyonu (yıpranma), geçirilen omurga ameliyatları ve travmadır. Bu kayma sonucunda, omurga kanalı daralır (omurga kanal daralması) ve içinden geçen omurilik ve sinirler sıkışır. Bu durum hastalarda, bel ve her iki bacakta ağrı, uyuşukluk ve yanma, yürümede güçlük gibi şikayetlere sebep olur.
Bel kayması, eğer kayan omurlar hareketliyse cerrahi ile tedavi edilmelidir. Bel kayması tedavisinde ameliyatın amacı, kayan iki omuru hareketsiz hale getirerek iki omurun birbirine kaynamasını (füzyon) sağlamaktır. Bazı hastalarda, bu kaynama kendiliğinden olur (spontan füzyon). Bu hastalar için böyle bir füzyon ameliyatına gerek yoktur. Ancak bel kayması, omurga kanalını daralttığı için bu hastalar, omurga kanal daralması olan hastalar gibi değerlendirilip, tedavi edilmelidirler. (omurga kanal daralması tedavisi)
Bel kayması ameliyatında amaç, kayan iki omuru hareketsiz hale getirerek iki omurun birbirine kaynamasını (füzyon) sağlamaktır. Bu kaynama, operasyondan sonra aylar içerisinde tamamlanmaktadır. Kaynamanın daha çabuk ve güçlü olması için kaymış olan hareketli omurları birbirine sabitlemek (fiksasyon) gerekir. Bunun için vida-rod, sistemi gibi birtakım farklı sistemler kullanılır (Spinal Enstrümantasyon). Bel kayması tedavisinde uygulanan bu operasyonun genel adı Spinal Enstrümantasyon ve Füzyon dur. Ancak çeşitleri vardır. Bunlar arasında en güçlü ve en hızlı füzyon sağlayan teknik, Transpediküler Fiksasyon ve İnterbody Füzyon dur. Açık olarak yapılan bel kayması ameliyatları son yıllarda kapalı olarak uygulanmaya başlamışır.

Bu makale 17 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz

Op. Dr. Mehmet Levent DENİZ, 1968 yılında Balıkesir/Bandırma'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Eğitim hayatı boyunca uluslararası değişim programlarına katılmış 1990 yılında Almanya, 1991 yılında Makedonya, 1992 yılında Rusya'da hasta kabulü yapmıştır. Tıp eğitimini bitirdikten sonra 1994 yılında 3 ay süre ile Avusturya/Graz Hastanesi'nde görev almıştır. Askerlik görevini 1995-1996 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda tamamlamış, ihtisasını ise,  1996-2002 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur. Op. Dr. Mehmet Levent ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
youtube
youtube
Etiketler
Bel kayması tedavisi
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube