Kapalı bel fıtığı ameliyatı yaptırabilir miyim? Kapalı ameliyatın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
10 Ağustos 2021190 görüntülenme
Randevu Al
Kapalı bel fıtığı ameliyatı yaptırabilir miyim? Kapalı ameliyatın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

            Bel fıtığı bel omurları arasındaki disklerin fıtıklaşması sonucu omurilikten çıkan sinirlere bası yapması sonucu meydana gelir. İlk evrelerinde sadece bel ağrısı olurken sinir üzerindeki bası arttıkça bacağa vuran uyuşma, ağrı, kramp, çekme hissi gibi şikayetler başlar. Geç kalındığında bu şikayetler düşük ayak bulgusuna kadar gider ki bu aşamada ameliyatın saatler içinde yapılması gerekmekte, çoğu hasta bu aşamada ameliyat olduğu zaman tam düzelme sağlanamayabilmektedir.

Açık veya kapalı bel fıtığı ameliyatı girişimlerini; bel ağrısı tedavisi, boyun fıtığı ameliyatı, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, bel ağrısı tedavisi, Alzheimer tedavisi‘nde olduğu gibi beyin cerrahi doktoru yapmaktadır. Kapalı bel fıtığı ameliyatı bir beyin cerrahı ve hastanın beraber karar vermesi gereken, konforlu bir ameliyattır. Ama öncelikle doktorunuzun sizi detaylı bir muayeneden geçirmesi, MR, tomografi, röntgen gibi görüntüleme tetkiklerinizin yapılıp yine doktorunuz tarafından tek tek incelenmesi gerekmektedir. Size bu konuda hangi tedavinin uygun olacağını en iyi beyin cerrahı söyleyecektir.

Kapalı bel fıtığı cerrahisinde günümüz teknolojisinde kullanılan iki yöntem bulunmaktadır biri endoskopik yöntem. Bu yöntemde cildinizden açılan birkaç deliğe kamera ve endoskop yerleştirilmesi tekniği esas alınmaktadır. Avantajı cildinizde kesi izinin az olmasıdır. Bunun dışında yapılan tüm işlemler açık cerrahi ile aynıdır. Dezavantajı ise cerrah çok küçük alanda çalıştığından bazı disk parçalarının gözden kaçabilmesi, ameliyat süresinin uzaması, kireçleme yapmış fıtıklarda başarı şansının düşük olması olarak sayılabilir. Diğer yöntem ise lazerle yapılan ameliyattır. Bu yöntem ucunda lazer yakıcı olan bir iğneyle diskin içine girilip fıtıklaşan dokuları lazer etkisiyle yakma esasına dayanır. Avantajı hastada ameliyat sonrası hiçbir iz kalmaması, aynı gün taburcu edilebilmesi, kas ve kemik dokulara hiçbir müdahalenin olmamasıdır. Dezavantajı ise parça kopmuş fıtıklarda ve kireçleme yapmış fıtıklarda hastaya fayda sağlamamasıdır. Bu iki yöntemde de yoğun bakım yatağı ihtiyacı olmamaktadır.

Etiketler

Bel ağrılarıBel fıtığı ameliyatıKapalı bel fıtığı ameliyatı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.