Omurga kanal daralması tedavisi

Omurga Kanal Daralması Tedavisi

Omurga kanal daralması tedavisi


Omurga Kanal Daralması Tedavisi
Kanal daralması tedavisinden önce, kanal daralması nedir sorusunu cevaplayalım. Omurilik ve omurilikten çıkan sinirler, omurga kanalı adını verdiğimiz bir kanal içerisinde yer alır. Yaşa ve travmaya bağlı olarak, omurga kanalını çevreleyen faset eklemler ve diskler yıpranır ve sonrasında kireçlenme gelişir. Bu süreç yavaş yavaş omurga kanalını daraltmaya başlar. Bu durum omuriliğin ve sinirlerin kanal içinde sıkışmasına neden olur.
En büyük nedeni ilerleyen yaş olan kanal daralması, bedenen çalışan, ağır yük taşıyan genç hastalarda da görülebilmektedir. Hastalık yıllar içerisinde ilerleyerek seyreder. Hastaların genel şikayeti yürümekle başlayan bacaklarda güçsüzlük ve uyuşmadır. (Nörojenik Kladikasyo) Hastalar belirli bir mesafe yürüdükten sonra dinlenme ihtiyacı duyarlar.
İlerlemiş vakalarda, (yürüme mesafesinin 100 metrenin altına inmesi, idrar kaçırma) mutlaka cerrahi müdahale gerekir. Kanal daralması tedavisinde, ilerlememiş vakalarda, konservatif tedaviler ve girişimsel ağrı yöntemleri uygulanır. Hastalık ilerleme eğiliminde olduğundan, diğer tedavi yöntemleriyle, cerrahi müdahale arasındaki sınır çok iyi belirlenmelidir. Cerrahi gerektiren spinal stenozlu hastalarda, geciktirilmiş cerrahi, geri dönüşü imkansız sorunlara yol açabilir. (bacaklarda kalıcı kuvvetsizlik, idrar kaçırma)
KONSERVATİF TEDAVİLER
Henüz cerrahi gerektirmeyen hastalarda uygulanır. Kanal daralması tedavisinde uygulanan birinci basamak tedavileri kapsar.ilaç tedavisi, kilo verme, fizik tedavi, sağlıklı bir omurga için yapılması ve kaçınılması gereken davranışlar konusundaki hasta eğitimi gibi.
GİRİŞİMSEL AĞRI TEDAVİLERİ
Girişimsel ağrı teknikleri, konservatif yöntemlerle düzelmeyen hastalarda veya konservatif yöntemlerle kombine olarak uygulanmaktadır. Omurga kanal daralması kronik bir süreçtir ve doğru olan tedavi yaklaşımı, tüm tedavilerin birlikte yürütülmesidir. Kliniğimizde, omurga kanal daralmasında girişimsel ağrı tedavisi olarak lomber epidural enjeksiyon tekniklerini uygulamaktayız. Bel kireçlenmesine (faset sendromu) bağlı ağrısı olan hastalara aynı seansta faset denervasyonu uygulanmaktadır. (bel kireçlenmesi tedavisi)
 

Bu makale 17 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz

Op. Dr. Mehmet Levent DENİZ, 1968 yılında Balıkesir/Bandırma'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Eğitim hayatı boyunca uluslararası değişim programlarına katılmış 1990 yılında Almanya, 1991 yılında Makedonya, 1992 yılında Rusya'da hasta kabulü yapmıştır. Tıp eğitimini bitirdikten sonra 1994 yılında 3 ay süre ile Avusturya/Graz Hastanesi'nde görev almıştır. Askerlik görevini 1995-1996 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda tamamlamış, ihtisasını ise,  1996-2002 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur. Op. Dr. Mehmet Levent ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
youtube
youtube
Etiketler
Omurga Kanal Daralması Tedavisi
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz
Op. Dr. Mehmet Levent Deniz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube