Bel fıtığında yanlış yaklaşımlar

Bel fıtığında yanlış yaklaşımlar

İnsanların büyük bir kısmı hastalıkları konusunda maalesef yeterli bilince sahip değiller. Ağrı içinde kıvranırken doktora gitmeyi tercih etmiyorlar da hiçbir bilimsel temele dayanmayan birtakım yöntemlere başvuruyorlar. Beline bal, incir, balık bağlatan hastalardan tutun da, cildini tehlikeli şekilde kestiren, yaktıran, sülük koyan veya bilinçsizce çektiren hastalara kadar yüzlerce bilim dışı uygulamaya şahit olmaktayız.
Hatta ağrısı geçsin diye belinden iğne ile iplik geçirten hastalara bile rastlamaktayız.

Halbuki, bel fıtığı tek çeşit değildir ve hastalığın değişik safhalarında farklı tedavi metodlarını uygulamak gerekmektedir. Neticede basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyatlık hale gelmiş hastalarla sık sık karşılaşmaktayız.

Bu konu ciddi bir problemdir. Ancak problemin çözümünde başta biz doktorlar olmak üzere herkese önemli görevler düşmektedir. Eğitim kurumları ve medyanın halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi noktasında daha aktif bir tavır ortaya koyması gerekmektedir.

width=300

Teşhis ve tedavi metodlarının dev adımlarla ilerlediği yirmibirinci yüzyılda, tıbbi tedaviye müracaat etmek yerine belden iğne ile iplik geçirtmek gibi bilim dışı yöntemlere başvurulduğunu görmek büyük bir çelişki oluşturmaktadır.width=1

 

width=148

Böylesine büyük bir bel fıtığı bulunan hasta bilim dışı yöntemlerle zaman kaybederse bazen dönüşü olmayan bozukluklar ortaya çıkabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

Doç. Dr. Ahmet YILDIZHAN, 1956 yılında Samsun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kuleli Askeri Lisesi’nde birincilikle bitirmiştir. Ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasının ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Nöroşirürji Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Ahmet YILDIZHAN, askerlik vazifesini Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Nöroşirürji Uzmanı olarak yerine getirmiş ve sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Harvard Üniversitesi’nde mezuniyet sonrası eğitimi görmüştür. Başta bel fıtığı konusunda yaptığı bilimsel çalışmalar olmak üzere birçok bilimsel çalışması ABD’de yayınlanmış, klasik ders kitaplarında ve dünyadaki çeşitli dergilerde referans olarak yer almıştır. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bel
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube