Beden dismorfik bozukluk/ beden algısı bozukluğu

Bilimsel literatürde fiziksel görünüşte hayal edilen veya abartılı olarak algılanan bir kusurla ilgili sürekli zihinsel uğraş, dismorfofobia olarak tanımlanır.

Beden dismorfik bozukluk/ beden algısı bozukluğu

Günlük hayatta çoğumuz nasıl göründüğümüzle ilgiliyizdir. Fiziksel olarak iyi görünmek, belli ölçüde toplumsal yaşamın bir gereği gibi algılanabilir. Estetik açıdan güzel olarak algılanmak ise hem kadınlar hem de erkekler için cezbedicidir.
Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle "beğeni" alıyor olmak bu duruma farklı bir derecelendirme de getirmiş gibi görünüyor. Artık ne derece güzel veya yakışıklı olduğunuzu başkalarının beğenisi üzerinden derecelendirebiliyorsunuz.
Ayrıca yapılan yorumlarda burnunuzdaki eğriliğe yanağınızdaki lekeye dikkat çekilebileceğini de biliyorsunuz. Farkında olsak da olmasak da popüler kültür yüz hatlarınızın vücut ölçülerinizin standarda yaklaşmasının sizi hep daha öne taşıyacağının sinyalini veriyor.
Belli ölçüde bu akımın sonuçları hepimizi etkiliyorsa da, eğer bu çabalar sürekli bir uğraş halini alıyorsa, kişi sürekli olarak hayal ettiği veya abarttığı beden bozukluğuna çare arayışı içindeyse ve sık kozmetik cerrahi başvurularında bulunuyorsa, dismorfofobia veya beden dismorfik bozukluğu yönünden bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bu makale 27 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu

1983 Tire İzmir doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Tire'de tamamladı. 2001 yılında Tire Kutsan Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. ​ Üniversite eğitimimi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2001-2007 yılları arasında tamamladı. ​ 2008 yılında Psikiyatri Uzmanlık Eğitimine İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlamıştır. İhtisasım boyunca Psikiyatri alanında tanınmış bir çok kıymetli hocamızla çalışma ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu. 2013 yılında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak ilk görev yeri Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi' ne atandı. Burada yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra güzel memleketine geri döndü. ​2015 yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi' nde tam zamanlı olarak görev yapmaya başladı. Beş yıla yakın bir süre bu güzel kurumda, keyifle danışanlarıya bir araya gelmiştir. Bu beş yıllık s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
Uzm. Dr. Sevgin Karacaoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube