Bebeğimin kakası sümüklü

Bebeğimin kakası sümüklü

Meslek hayatımda sık sık duyduğum şikayet, bebeğimin kakası sümüklü, yeşil, tahlil yaptırdık dışkısında 8-10 adet, hatta bol lökosit görüldü. Bir türlü düzeltemiyoruz, kullanmadığımız ilaç kalmadı.

Düzeltemezsiniz efendim…ve lütfen düzeltmeye çalışmayın, çünkü çoğu zaman normal, çünkü birkaç ay sonra kendiliğinden düzelecek.

Bu şikayetle gelen ebeveynlere hep şunları sorarım ve genelde aynı cevapları alırım:

Çocuğunuzun ateşi var mı?

Cevap: Hayır

Dışkı kültüründe anormal mikrop üredi mi?

Cevap: Hayır

Çocuğunuzun beslenmesinde-emmesinde, kilo alımında bir problem var mı?

Cevap: Hayır çok güzel emiyor, kilosu da iyi.

Çocuğunuzun keyfi huzuru nasıl?

Cevap: Valla hiç hasta gibi görünmüyor, bir türlü anlayamadık, bu nasıl bir şey.

Evet sevgili ebeveynler birkaç kez başınıza gelmiş olabilecek, aslında fizyolojik yani normal olan bir durum. Eğer bu sorulara yukarıdaki gibi cevaplar veriyorsanız ne olur endişelenmeyin, çocuğunuz hasta falan değil, enfeksiyonu falan yok, o yüzden de endişelenecek bir durum yok. Bebeğinizi gözleyin, beslenmesini gelişmini takip edin, aksi bir durum olmadıkça bu konuyu yok farz edin, hatta unutun. Belki şaşırdınız, belki inanmakta zorluk çekiyorsunuz , sizi çok iyi anlıyorum, çünkü bu bilgiyi ilk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım. Ama gerçekten çok sağlam bir dayanağım var.

Bu yazıyı yazarken bu konuda beni bilinçlendirdiği için sevgili hocam Fügen Çullu Çokuğraş’a teşekkür etmek istiyorum. Bir kongrede bu konuda yaptığı konuşmasında

“Değerli meslekdaşlarım ilk 2-3 aydaki ufak bebeklerin dışıkısındaki lökositi ne olur tedavi etmek için uğraşmayın, çünkü çoğu zaman normal bir durum” cümlesi hala kulaklarımda çınlıyor.

Gelelim bu durumun sebebine, bebeklerin bağırsak duvarı çok ince ve kırılgan bir yapıya sahip ve gözle görülmeyen çok ufak mikroskobik delikler var, adeta elek gibi. Ve bu delikler bağırsakları besleyen ince kılcal damarlarla çok yakın ilişki içinde. Sonuç olarak kandaki lökosit dediğimiz iltihap hücreleri çok kolaylıkla dışkıya karışır, dışkıyı sümüksü bir hale getirir ve doğal olarak tahlil yapıldığında da laboratuar dışkıda bu lökositleri görür. 

Sonuç olarak bebeğinizde yukarıdaki durum var ve bebeğinizin başka hiçbir şikayeti yoksa antibiotik kullanmak gereksizdir. Üstüne üstlük bu durumda antibiotik kullanımı bağırsakta flora adını verdiğimiz normal mikrop dengesini de bozarak sorunun uzamasına bile sebep olabilir. 
Sevgiyle kalın.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Etiketler
Yeşil kaka
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube