Başarısızlık korkusu

Başarısızlık korkusu

Genellikle iş ya da akademik hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız Başarısızlık korkusu; bireylerin birçoğunda ya da hayatının belli bir döneminde görülmektedir. Bu korku psikoloji ile oldukça yakın ilişki göstermektedir. Bu korkuya sahip olan insanlar başarısız olma korkusu ile işinde ve sosyal hayatında yapabilecekleri işleri yapmaktan çekinebilirler. Hatta hayal ettikleri veya en çok istedikleri şeyi yapmaktan kaçınırlar. İş, akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkilediği için başarısızlık korkusu olan insanların bu korkuyu aşması gerekir.

Başarısızlık Korkusu, neredeyse hepimizin günlük yaşamında karşılaşabileceği bir problemdir. Bu korku belli bir düzeyde olduğunda bir sorun olarak görülmemekte ve herkesin yaşayabileceği bir duygu olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda veya kişilerde aşırı derecede olduğu zaman ciddi bir sorun olarak ortaya çıkar.

Başarısızlık Korkusu belirtileri arasında aşırı mükemmeliyetçilik, ihmal etme, erteleme, sorumluluk almaktan kaçınma ve bu korkudan kaçmak için bahaneler üretme gibi davranışlar gösterilebilir.

Başarısızlık korkularının nedenlerine gelince, bu korkunun altında çeşitli nedenler yatmaktadır. Örneğin; çocukluk ve ergenlik dönemlerimizde ebeveynlerimiz tarafında kabul görmemek, acımasız eleştirilere maruz kalmak, aileden veya çevreden destek görememek ve hatalarımız olduğunda çevredeki insanlar tarafından alay edilmek gibi durumlar başarısızlık korkusunun nedenleri arasında yer almaktadır. Bu korku genellikle travmatik nedenlere bağlıdır ve bu korkunun etkileri yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir.

Bu korkuyu yenmek birçok kişi için önemli bir konudur ve korkuyu yendiklerinde büyük oranda başarıya ulaşabilirler. Peki bu korkuyu nasıl yenebiliriz? Birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da düşünceler ve davranışlar önemli bir yer tutar. Bu korkuya neden olan düşünceler yerine daha işlevsel düşünceleri yerine getirmemiz ve korkunun üzerine giderek davranışları değiştirmemiz gerekir. Bu problemle başa çıkılamıyorsa bir uzmandan psikolojik destek alınmalıdır. Ruh sağlığı alanında çalışan birçok uzman danışanlarının neden başarısızlık korkusu ile karşılaştıklarını araştırmaktadır ve bu araştırma sonucunda danışanıyla beraber bir plan dahilinde sorunu ele alır.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker Lisans eğitimini İzmir Üniversitesi psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Staj görevlerini Yozgat Devlet Hastanesi, Yozgat Adliyesi, İzmir Narlıdere Huzurevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde başarıyla tamamlamıştır. İstanbul İRE Terapi ve Üsküdar Üniversitesi’nde asistan psikolog olarak görev almıştır. MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, SCL-90 Belirti Tarama Testi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi bir çok alanlarında ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Boşanma Adaptas ...

Etiketler
Başarısızlık korkusu
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube